◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Cartea „Atitudini și confesiuni”, de Lizica Mihuț, prezentată public

Prezentarea publică a cărții „Atitudini și confesiuni”, semnată de Lizica MIHUȚ, a avut loc în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, fiind recenzată de prof. univ. dr. Ioan BIRIȘ, prof. Diana ACHIM, director Colegiul Național Moise Nicoară și dr. Lazăr FAUR, subprefect, la care s-au adăugat intervențiile spontane ale Ana Maria Dragoș, dr. Corina Crișan, dr. Dana Olar, Tabita Cristea, Aureliana Man, Ramona Pantea ș.a. Lansarea cărții a fost moderată de autoare, care a anticipat momentul prin Expoziția Jocurilor Olimpice de Iarnă, desfășurate la Beijing în luna februarie 2022, organizată de poetul Ioan MATIUȚ. Prezentarea expoziției a fost făcută de prof. univ. dr. Anton ILICA, care, pe holul Primăriei, a vorbit despre modul în care China a devenit un univers fascinant de cultură și civilizație, misterios și imprevizibil, dovedit prin modul de organizare a Olimpiadelor.
„Astăzi, holul Primăriei din Arad e încărcat de emoție, a spus prezentatorul. Chiar imaginile selectate lasă lacrimi de mândrie, pentru că din ele coboară «pasiunea pură pentru gheață și zăpadă» (sloganul Jocurilor Olimpice în a XXIV ediție). Eu însumi sunt emoționat, pentru am fost ales să descriu (ca vizitator al Chinei, de la Tibet la Zidul Chinezesc ori de la Shanghai la Hong-Kong, ca schior îndrăgostit de alunecatul pe pârtie) măreția unui stat, învestit să organizeze un eveniment de o asemenea amploare în plină pandemie. Temeiul de sprijin sunt fotografiile de pe panourile din jurul nostru.
Începutul îl regăsim în anul 2008, când China organizează Olimpiada de Vară, demarând o pregătire fără cusur, costisitoare, dar maiestuoasă. Flacăra olimpică, în drumul său de la Olimpul grecesc spre satul olimpic a fost urcată până în vârful Everest, la 8888 metri, pentru ca festivitatea jocurilor să înceapă în 8.08.2008, la ora 8, 08 (cifra 8 simbolizează prosperitatea). Sloganul a fost „O lume, un vis”, iar organizatorii au purtat grija celor aproape 11 milioane de sportivi spre a îndeplini spiritul olimpic al pedagogului Pierre de Coubertin, inițiatorul jocurilor moderne.
Au construit un stadion, numit Cuibul de pasăre, cel mai mare din lume acoperit, cu o arhitectură unică demnă de o construcție futuristă, apoi o altă arhitectură după modelul stropului de spună, intitulată Cubul de apă. În programul olimpic, a fost inclus Zidul chinezesc, găzduind o probă e ciclism, iar Beijing a fost secționat printr-un imens Bulevard cu 10 benzi de circulație, construcții impunătoare, demnă de o imagine avangardistă a unei metropole a viitorului.
Toata această infrastructură a fost utilizată pentru Jocurile Olimpice de Iarnă (4 – 20 februarie 2022), iar expoziția din jur evidențiază capacitatea creativă a poporului chinez și spiritul de organizare al comitetului olimpic chinez de a fi desăvârșit în asigurarea condițiilor optime de confort și competitivitate. Satul Olimpic, Centrul Național pentru Arte Performante și Teatrul Național (sub forma oului spart de către zeul Pangu, care l-a inspirat pe Salvador Dali pentru o celebră pictură) au constituit excelente completări la ceea ce aveau deja chinezii. În plus, zăpada pentru toate competițiile a fost în totalitate artificială, generată de peste 300 tunuri de zăpadă, astfel că pârtiile de schi, terenurile de bob, curling, patinaj, hochei, pistele de snowboard etc. n-au depins de vreme ori de precipitații. Fantezia construcțiilor bazelor sportive a depășit cu mult imaginația obișnuită.
Viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă se vor desfășura în Italia, la Cortina d’Ampezzo, în Dolomiti, unde zăpada își trăiește împărăția în toată splendoarea ei alpină. (intervine organizatorul, făcându-mi semn de încheiere cu o frază; înțeleg!) Un ambasador al Chinei în România spunea că „Prietenia e tezaurul comun al celor două popoare”. Prin intermediul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, președinte prof. univ. dr. Lizica MIHUȚ, prietenia a fost instituționalizată, iar Împărăția din centrul lumii (Zhongguo) sau de sub cer (Tian Xia) ne face onoarea de a ne împărtăși din calitățile excepționale care ne determină să folosim, pentru multe cele, superlativul relativ sau absolut”.

Anton ILICA
UZPR ARAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *