◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Adunarea Generală a Filialei UZPR Dobrogea „Vasile Canarache” a stabilit președintele și Consiliul Director

Duminică, 19 iunie, a avut loc la Muzeul Național al Marinei Române Adunarea Generală a filialei UZPR Dobrogea „Vasile Canarache”, cu o ordine de zi densă și fructuoasă.
Au fost prezentate, în sinteză, principalele probleme dezbătute la consfătuirea regională desfășurată la Galați, în zilele de 9 – 11 iunie 2022, inițiată de președintele UZPR, Sorin Stanciu. Prezentarea a fost realizată de președintele în exercițiu al filialei, Ioan Damaschin. S-a adus astfel la cunoștința membrilor filialei că au fost dezbătute și apoi supuse la vot mai multe aspecte din activitatea UZPR, printre care faptul că nu se justifică anul acesta și în următorul an convocarea unei noi Adunări Generale. S-a propus, totodată, ca, începând cu anul 2023, la nivel central să se constituie un Fond de solidaritate UZPR, în care fiecare membru atestat pe Legea 8 să participe, o singură dată, cu o sumă reprezentând maximum 50% din pensie. Totodată, s-a hotărât virarea, în 2023, a cotelor reglementate din impozitul pe venit către UZPR de către toți membrii, fiind admise doar excepțiile bine întemeiate. Referitor la aspectele prezentate nu au existat obiecții.
În cadrul discuțiilor legate de aspectele curente ale filialei au fost scoase în evidență posibilitățile de reluare a unor parteneriate cu instituții de învățământ și de cultură, întrerupte pe timpul pandemiei, dar și colaborarea mai strânsă cu autoritățile locale.
De asemenea, a fost stabilit mentorul filialei, o personalitate cu merite deosebite în jurnalism, al cărui nume va fi purtat, în continuare, de Filiala UZPR Dobrogea – Vasile Canarache (6 februarie 1896 – 4 august 1969), care s-a distins ca jurnalist la mai multe publicații din București și Constanța, la începutul secolului XX și a fost ales în funcția de secretar al Uniunii Ziariștilor Profesioniști la Adunarea Generală de înființare, din data de 11 ianuarie 1919. Mai este recunoscut și ca o personalitate emblematică a Dobrogei, în general și a Constanței în special, prin cercetările și descoperirile realizate în domeniul arheologiei. Organizația UZPR de la malul mării se va numi, în continuare, Filiala UZPR Dobrogea „Vasile Canarache”. De altfel, în perioada următoare se va realiza și difuza un film documentar cu personalitatea jurnalistului și a omului de știință Vasile Canarache, ce va fi difuzat pe postul UZP TV.
În cadrul Adunării Generale a Filialei UZPR Dobrogea „Vasile Canarache” au fost acordate medalii jubiliare din partea UZPR unor membri ai filialei, cu merite deosebite în jurnalism și în cadrul organizației.
Președintele în funcție al filialei Dobrogea Ioan Damaschin a înmânat, în numele președintelui UZPR, Sorin Stanciu, și al Consiliului Director al UZPR, medalii jubiliare următorilor jurnaliști:
Rodica Șerbănescu
– pentru activitatea îndelungată desfășurată în mass-media tipărite și audio-vizuale;
– pentru merite deosebite în înființarea postului Radio Constanța, la începutul anului 1990 și pentru modul în care l-a condus, timp îndelungat;
– pentru meritul de a lua inițiativa înființării și conducerii filialei Constanța a UZPR la începutul anilor 1990.
Mihalache Bocai
– pentru activitatea îndelungată în mass-media tipărite.
Steliana Bajdechi
– pentru activitate îndelungată în cadrul mass-media audio – vizuale;
– pentru implicare în reînființarea filialei UZPR Constanța, în anul 2009 și pentru modul eficient în care a condus-o până în anul 2018.
Rodica Simionescu
– pentru activitatea îndelungată în cadrul mass-media tipărite;
– Pentru activitatea îndelungată în cadrul Postului Radio Constanța;
– pentru realizarea a trei volume ce aduc în atenția publică trei doamne cu profesii și merite unicat în lume. Este vorba despre D-na Angela Lefterescu – prima femeie în lume, căpitan de cursă lungă și comandant de pescador, D-na Sofia Ionescu – prima femeie în lume, medic neurochirurg, D-na Aurora Gruescu – prima femeie în lume inginer silvicultor.
Aurelia Lăpușan
– pentru activitatea îndelungată în cadrul mass-media tipărite și în învățământul universitar, specialitatea jurnalism și comunicare;
– pentru implicarea în proiecte organizate de filiala UZPR Dobrogea;
– Pentru volumele publicate, ce aduc în atenție publică presa și cultura dobrogeană.
Traian Brătianu
– pentru activitate îndelungată în cadrul mass-media tipărite și în învățământul universitar, specialitatea jurnalism și comunicare;
– pentru implicare în proiecte organizate de filiala UZPR Dobrogea;
– pentru volumele publicate, ce aduc în atenție publică presa și cultura dobrogeană.
Sânziana Ionescu
– pentru activitate îndelungată în cadrul mass-media tipărite;
– pentru implicare în proiecte organizate de filiala UZPR Dobrogea.
Magda Ispas
– pentru implicare voluntară în activitățile de secretariat ale filialei UZPR Dobrogea.
Adunarea Generală a Filialei UZPR Dobrogea „Vasile Canarache” a implicat și
alegerea unui nou președinte de filială și a unui nou Consiliu Director, pentru următorii patru ani. Întrucât numărul membrilor UZPR participanți cu prezență fizică la adunare nu a atins cvorum-ul statutar, s-a hotărât a se recurge la varianta exprimării votului on-line (pentru membrii absenți), experiență a cărei valabilitate a fost demonstrată în ultimii doi ani de pandemie.
Au fost propuși dr. Ioan Damaschin, în funcția de președinte de filială, iar membri ai Consiliului Director Mihalache Bocai, Steliana Bajdechi, Ghiulsen Iusuf-Ismail, jurnalist radio, reprezentant al etniei turco-tătare din Dobrogea, Gheorghe Băcanu, reprezentant al jurnaliștilor din municipiul Tulcea. După exprimarea votului on-line de către membrii UZPR absenți fizic, a fost realizat cvorum-ul statutar. Cu majoritate de voturi au fost validate toate punctele înscrise pe ordinea de zi a Adunării Generale.

Ioan Damaschin
Președintele Filialei UZPR Dobrogea „Vasile Canarache”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *