default-logo

Alegeri posibile pentru viitorul oamenilor: subiecți, consumatori sau cetățeni

Problemele vremurilor noastre ar părea să indice că sunt oferite două variante de viitor –
într-una predomină un autoritarism Orwellian în care, înspăimântați în fața crizelor agravate – climă, ciumă, sărăcie, foame – oamenii acceptă târgul „omului puternic”: protecția liderului lor în schimbul loialității ca „subiecți”. Ceea ce urmează este renunțarea la puterea personală, la alegere sau responsabilitate. Deja în China, consecințele acestei povești sunt clare. Proiectul Skynet al țării are peste 400 de milioane de camere de supraveghere, iar un număr tot mai mare dintre acestea sunt conectate automat la recunoașterea facială și la alte programe de inteligență artificială. Guvernul știe aproape tot ce fac cetățenii săi, de la achiziții la comportamentul de conducere până la postări pe rețelele sociale până la timpul petrecut de o persoană jucând jocuri video. Există și Sistemul de Credit Social, un sistem enorm de colectare și procesare a datelor, care acordă automat recompense sau pedepse. O pedeapsă deja răspândită este interzicerea achiziționării de zboruri – conform cifrelor publicate de Centrul Național de Informare a Creditului Public din China, acest lucru se întâmplase deja de 17,5 milioane de ori până la sfârșitul anului 2018. Alte pedepse includ reducerea automată a vitezei de internet sau confiscarea animalului dvs. de companie.

Inegalitatea care amenință siguranța tuturor
În cealaltă variantă, toată lumea este un „consumator”, cei mai bogați au un bilet pentru planeta Marte în mână, iar ceilalți încearcă să se descurce singuri pe măsură ce roboții iau locuri de muncă și competiția pentru resurse din ce în ce mai rare se intensifică. Povestea consumatorului părea să promite un vis de aur, cu o distribuție mai largă a resurselor și a bogăției, înlocuirea aristocrației cu meritocrația. Dar acum povestea consumatorului se sparge. Se prăbușește sub greutatea propriilor sale contradicții și amenință să ne doboare cu ea. Avem o inegalitate atât de răspândită, încât amenință siguranța tuturor (chiar și a celor mai bogați), în timp ce povestea spune că responsabilitatea noastră principală este să concuram pentru a acumula mai mult. Avem defalcare ecologică, în timp ce povestea insistă că identitatea și statutul nostru se bazează pe un consum din ce în ce mai mare. Avem o epidemie de singurătate și provocări de sănătate mintală, dar povestea ne spune că suntem singuri. Beneficiile tehnologiei, fie că este inteligența artificială, bio, neuro sau agrotehnologia revin celor mai bogați, la fel ca toată puterea din societate. Acesta este un viitor modelat de capriciile miliardarilor din Silicon Valley.
Cu toate acestea, în ciuda lățimii de bandă și a undelor radio dedicate acestor distopii gemene, există o altă traiectorie: „viitorul cetățeanului”, scrie BBC.

Fenomenul global de dincolo de titluri
În cartea numită „Citizens: Why the Key to Fixing Everything is All of Us” se propune o naraţiune mai plină de speranţă pentru secolul XXI. În acest viitor, oamenii sunt cetățeni, mai degrabă decât subiecți sau consumatori. Cu această identitate devine mai ușor să vedem că toți împreună suntem mai deștepți decât fiecare dintre noi luat separat și că strategia pentru a naviga în vremuri dificile este unitatea dintre diversele idei, energia și resursele fiecăruia.
Această formă de cetățenie nu se referă la pașaportul pe care îl deținem și depășește cu mult datoria de a vota în alegeri; reprezintă sensul mai profund al cuvântului, ale cărui rădăcini etimologice se traduc literal prin „oameni împreună”; este o practică mai degrabă decât un statut sau o posesie. În calitate de cetățeni, ne uităm în jur, identificăm domeniile în care avem o anumită influență, ne găsim colaboratorii și ne implicăm. Și, în mod critic, instituțiile noastre ne încurajează să facem acest lucru.
Jon Alexander și Ariane Conrad sunt autorii cărții „Citizens: Why the Key to Fixing Everything is All of Us”. Alexander este co-fondatorul New Citizenship Project, firmă de consultanță în strategie și inovare, iar Conrad este consultant editorial.
În timpul elaborării cărții, autorii au întâlnit nenumărate exemple ale perspectivei cetățeanului. „Priviți dincolo de titluri și veți descoperi în curând un fenomen global, intersectorial – și ceea ce ar putea părea exemple izolate sunt conectate prin teme comune. Luați în considerare guvernarea. Municipiul Paris tocmai a aprobat crearea unei adunări permanente a cetățenilor care ghidează politica și s-a angajat să distribuie peste 100 de milioane de euro pe an prin bugetare participativă. Mexico City a creat o Constituție pentru cei nouă milioane de locuitori ai săi, în timp ce Chile se află în mijlocul unei convenții conduse de cetățeni pentru a dezvolta una pentru întreaga națiune. În Reykjavik, designerii de jocuri au construit o platformă de democrație care a adus sute de oameni să participe la funcționarea orașului. Poate cel mai impresionant dintre toate, Taiwan a arătat lumii o cale prin pandemie, construindu-și răspunsul în jurul a trei principii – Rapid, Amuzant și Corect. Acest lucru a determinat guvernul taiwanez să-și deschidă datele, să lanseze premii de provocare pentru aplicații pentru a urmări disponibilitatea măștilor, să aibă suficientă încredere în oameni pentru a restricționa mișcarea pe baza autosupravegherii participative și chiar să creeze o linie telefonică la care orice cetățean ar putea suna cu idei pentru ce se mai poate face. Rezultatul? Una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate din lume, fără a impune vreodată un blocaj”, arată autorii.

Conectare, colaborare, impact
Viitorul cetățeanului câștigă un loc și în lumea afacerilor, și în sectorul nonprofit, pe măsură ce organizațiile se reimaginează ca facilitatori ai mișcărilor conduse de cetățeni. În Marea Britanie, Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor (RSPB) și Fondul Mondial pentru Natură (WWF) creează un Plan al Poporului pentru Natură. Greenpeace SUA adoptă o abordare mai colectivă, căutând să fie, în cuvintele directorului executiv Annie Leonard, „un erou printre eroi”. O nouă platformă, numită Restor, permite proiectelor de conservare a naturii din întreaga lume să-și pună la punct impactul, să se conecteze și să colaboreze. „Și dacă există un cetățean care iese în evidență mai presus de toate în această poveste, acesta este Kennedy Odede: un om care a început cu un teren de fotbal într-una dintre mahalalele din Nairobi și și-a crescut organizația, Shining Hope for Communities, la scară, atingând peste două milioane de locuitori din mahalale care azi pot să se întrețină și să se ajute. Acesta găzduiește chiar și un Forum al Comunităților Mondiale în curs de dezvoltare, o alternativă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Povestea cetățeanului poate înlocui consumatorul, așa cum consumatorul a înlocuit subiectul”, explică Alexander și Conrad. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*