default-logo

Jurnalismul și sindicalizarea. Varianta americană

Într-o perioadă în care redacțiile din Statele Unite se confruntă cu un val de sindicalizare, aproximativ unul din șase jurnaliști americani de la organizațiile de presă fac parte dintr-un sindicat și mulți alții spun că s-ar alătura unuia dacă ar fi disponibil pentru ei, potrivit unui sondaj recent al Centrului de Cercetare Pew.
În general, 16% dintre jurnaliştii americani care sunt angajaţi cel puţin cu normă parţială la un post de ştiri spun că în prezent sunt membri ai unui sindicat al organizaţiei lor. Alți 41% s-ar alătura unuia, arată cercetarea derulată pe un eșantion reprezentativ de 12.000 de jurnaliști care lucrează din SUA.
Dorința de a adera la un sindicat este mult mai răspândită în rândul jurnaliștilor mai tineri decât în rândul colegilor lor mai în vârstă: 77% dintre jurnaliștii cu normă întreagă sau cu normă parțială cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani sunt fie deja membri ai unui sindicat la organizația lor de știri (20%), fie s-ar alătura unui sindicat (57%). Această cifră este aproape de două ori mai mare decât procentul în rândul jurnaliștilor de 65 de ani și peste (41%) – 13% dintre care declară că sunt deja într-un sindicat și 28% dintre care spun că s-ar alătura unuia.
De asemenea, aproximativ șase din zece jurnaliști care sunt femei (63%) spun că fie sunt în prezent un membru al sindicatului, fie că s-ar alătura unuia, comparativ cu 52% dintre jurnaliştii bărbaţi, notează pewresearch.org.
Pe de altă parte, studiul a evidențiat faptul că jurnaliştii care lucrează pentru organizaţii de ştiri mai mari au mult mai multe şanse să fie membri ai unui sindicat. Aproximativ șase din zece jurnaliști la un brand cu cel puțin 500 de angajați spun că organizația lor are un sindicat., procentul scăzând la 40% în rândul celor care lucrează într-o organizație cu 101 până la 500 de angajați și la doar 4% pentru cei care spun că lucrează pentru cele mai mici redacții – cele cu 10 sau mai puțini angajați. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*