default-logo

Mic ghid jurnalistic cu privire la relatările despre incidente cu arme

Este esențial ca jurnaliștii care relatează despre arme să înțeleagă corect detaliile, până la tipul și stilul armei de foc implicate. Atunci când instituțiile de știri fac greșeli, publicul se poate considera indus în eroare.
Deținerea de arme este obișnuită în SUA, dar rămâne una dintre cele mai controversate probleme ale țării. Aproximativ 40% dintre adulții din SUA trăiesc într-o gospodărie cu arme, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew în 2021.
Pentru a avertiza reporterii despre capcanele pe care le pot întâlni în relatarea despre arme și pentru a informa corect cu privire la terminologia de bază, The Journalist’s Resource a făcut echipă cu doi reporteri cu multă experiență despre armele de foc – Henry Pierson Curtis, care a acoperit traficul de arme și droguri și alte infracțiuni la Orlando Sentinel timp de 25 de ani, și Alex Yablon, care a scris despre afacerile cu arme și politica privind armele timp de aproximativ cinci ani, la The Trace.
Iată câteva sfaturi pe care le dau acești jurnaliști experimentați tinerilor care relatează despre arme și incidente cu arme raportează despre arme În primul rând, în 2020, 45.222 de persoane au murit din cauza rănilor cauzate de arme de foc, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Cele mai multe decese prin arme – 54% în 2020 – sunt… sinucideri. De asemenea, majoritatea armelor fabricate în SUA sunt arme de mână. În timp ce puștile în stil militar AR-15 atrag multă atenție mass-media, majoritatea armelor de foc sunt, totuși, de mână. În 2020, companiile de arme au fabricat 5,5 milioane de pistoale și 993.078 de revolvere, arată datele Biroului federal pentru alcool, tutun, arme de foc și explozivi (ATF), în timp ce puști a fost mai puţin de trei 3 milioane. „Aceasta a fost într-adevăr povestea dragostei Americii pentru arme. Au fost foarte multe AR-15 și AK-47 vândute în ultimii 15 ani, dar s-au vândut mult mai multe arme de mână”, spune Yablon, citat de journalistsresource.org.
Pe de altă parte, jurnaliștii trebuie să fie atenți la termenul „pușcă de asalt”. Organizații precum National Shooting Sports Foundation (NSSF), o asociație din industria armelor de foc, se referă la armele AR-15 ca fiind puști sportive și avertizează împotriva confundării lor cu puștile militare, cum ar fi M-16.
Associated Press și-a actualizat Stylebook-ul în 2020 cu noi îndrumări privind termenii armelor. Acesta sugerează că redacțiile folosesc termenul „pușcă semi-automată” atunci când se referă la o armă care trage o dată la fiecare apăsare a declanșatorului și se reîncarcă automat pentru următoarea lovitură. Redacțiile ar trebui să evite termenii „pușcă de asalt”, „armă de asalt”, „pușcă în stil militar” și „pușcă sportivă modernă”, deoarece „sunt termeni extrem de politizați”, recomandă Stylebook. De asemenea, urnalitii sunt îndemnați să se refere la marcă și model atunci când relatează despre arme sau episoade cu arme, pentru a evita confuzia și erorile.
„Aș sugera ca, dacă scrieți despre o anumită crimă… întrebați oamenii legii legii implicați în anchetă despre marca și modelul armei folosite”, spune Yablon. „
De asemenea, Curtis sugerează ca reporterii care acoperă infracțiunile să urmeze un curs privind siguranța armelor, pentru a învăța o parte din terminologia de bază. În același context, jurnaliștii trebuie să se documenteze vizavi de legislația în vigoare. Potrivit Legii Naționale privind Armele de Foc, civilii nu pot deține arme complet automate fabricate după 1986. Dar cetățenii care trec de o verificare federală a antecedentelor și plătesc o taxă de 200 de dolari pot cumpăra în mod legal arme automate mai vechi, cu condiția să le înregistreze. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*