default-logo

Și totuși

…oricât de derizoriu poate chiar absurd ar părea, nevoia de frumos, de cultură nu se oprește din drum, indiferent cât de fără viitor arată a fi totul. Viața merge mai departe. Trebuie să meargă mai departe, chiar dacă lumea pare înghețată și alunecăm spre un nicăieri grotesc.
Și totuși…
Din nou împreună la realizarea revistei „Destine Literare”. De la nr. 56 și un alt Supliment, pus de această dată sub semnul indecisului an 2021, s-au adunat foarte multe materiale, ca de obicei de calitate, pentru care vă mulțumesc. Din pricina decalajului de timp, unele dintre articolele pe care le veți citi în acest număr 59 vor putea părea anacronice, însă, așa cum spun mereu, nu e nevoie de o anume dată pentru a ne aminti de momente importante ale existenței noastre culturale. Chiar și marcarea unei zi de naștere este oricând binevenită, mai ales atunci când cel aniversat este de o rară calitate umană și face extrem de multe lucruri pentru promovarea culturii române.
Veți putea citi articole interesante, cronici literare, de pictură sau de film, firește nu vor lipsi poezia și proza, cum nici rubricile permanente cu care v-am obișnuit: EMINESCU. ÎNTOTDEAUNA EMINESCU, IN MEMORIAM, TURNUL DE VEGHE, ISTORIA… ISTORIEI, EVENIMENTELE UZPR.
Dar ceea ce face ineditul acestui nou număr al „Destinelor Literare” și constituie nucleul lui este numărul mare de volume ce au fost tipărite – unele și lansate – în această perioadă de sfârșit de an 2021 și jumătatea lui 2022: nu mai puțin de 15, aparținând colaboratorilor permanenți din țară sau diasporă, dar și membrilor colectivului de redacție și subsemnatei. Sub titlul CĂRȚI NOU APĂRUTE, veți putea afla mai multe despre ele, din cronicile sau prefețele volumelor și din fragmentele alese de autori, spre a vă deschide apetitul de a le achiziționa și citi pe îndelete. Din marea varietate de subiecte și stiluri abordate, cu siguranță veți avea de unde alege. Noi vă dorim lectură plăcută !
De asemenea, cu bucurie vă anunțăm cooptarea unui nou membru în colectivul redacțional, în persoana distinsei Rosemarie Haineș, dr. în filologie, psihosociolog, specialist în comunicare, mereu alături de noi cu un ochi critic-constructiv. Domnia sa a punctat o problemă sensibilă cu care se confruntă orice tipăritură, aceea legată de difuzare. Orice idee nouă, menită să ajute la răspândirea acestei reviste este binevenită. Astfel, la inițiativa sa, va fi creată o pagină pe rețeaua socială atât de uzitată de aproape toată lumea, Facebook-Meta. Neobositul și talentatul nostru tehnoredactor, răspunzător de calitatea deosebită cu care se prezintă revista, Valentin Luca, se va asigura că acest proiect va deveni realitate.
Spre deosebire de site-ul revistei, destine-literare.com, la numele acestei pagini de pe FB, revista DESTINE LITERARE, nu doar veți avea ocazia să citiți în avans articole, poeme sau lucruri interesante care vor fi parte din numărul în lucru, dar, după apariția lui, veți putea lăsa și comentarii, păreri, sugestii, importante pentru noi, fiindcă revista, ca orice publicație, trăiește prin și pentru cititorii ei. Nu e greu de presupus, chiar vă mărturisesc cât de reconfortant este sentimentul de împlinire, când constat că truda mea, a membrilor colectivului de redacție, nu a fost în zadar. Recunosc, paginile conțin materiale și creații deosebite, nu de puține ori poate prea speciale, dar doar așa se poate ridica nivelul de receptare și deschide și mai mult orizontul de așteptare.
Prin crearea acestei pagini pe FB-Meta, colaborarea va fi, sperăm, și mai strânsă, echivalentul numărului de telefon care poate fi format pentru a intra în direct la emisiunile de radio mai ales. Ne dorim această apropiere, pentru a disipa sentimentul că cititorii sunt exclusiv cei care sunt publicați. Misiunea mea, ca redactor-șef al unei reviste internaționale de cultură, nu este doar de a face auzită și de a susține vocea diasporei (cum bine știți, nu sprijin, însă, ideea că trebuie publicate orice scrieri, doar fiindcă aparțin membrilor ASRAN sau românilor ce trăiesc în alte țări), ci este și de a face cunoscută și a promova cultura română în lume. Și nu este vorba doar de valorile ei contemporane, nu puține, ci și de amintirea, pentru alții re-amintirea, marilor valori din secole trecute ale solidei noastre culturi. Pentru a putea înțelege, pentru a putea aprecia literatura contemporană, trebuie să parcurgi, să ai habar de valorile trecute ale istoriei literare. Așa cum spun de câte ori am ocazia, trebuie să facem o adâncă reverență în fața celor care au fost necesarele treptele de parcurs. Dacă nu înțelegi acest simplu fapt și crezi că valoarea, dincolo de talentul născut de la Dumnezeu, apare de nicăieri și nu ascunde trudă, „transpirația” lucrului pe propriile texte, plus timp petrecut citind ce s-a scris înaintea ta, dar și ce scriu contemporanii tăi, atunci ar fi bine să te opreşti și să-ți revizuiești convingerile. Contactul permanent, firesc, necesar cu țara, cu acest „acasă” care rămâne incrustat în ADN-ul ființei noaste, chiar dacă unii cred că s-au vindecat de el, această legătură nu a fost, nu va fi neglijată.
Este motivul pentru care ne străduim în permanență ca, pe lângă valoroșii colaboratori pe care deja îi are revista, să aducem în paginile ei și creațiile altor la fel de valoroase personalități culturale din România.
Munca la realizarea revistei este enormă, pentru a ne asigura că fiecare număr se ridică la doritul nivel înalt de calitate cu care v-am obișnuit.
….oricât de derizoriu poate chiar absurd ar părea, nevoia de frumos, de cultură nu se oprește din drum, indiferent cât de fără viitor arată a fi totul. Viața merge mai departe. Trebuie să meargă mai departe, chiar dacă lumea pare înghețată și alunecăm spre un nicăieri grotesc.
Și totuși.

Dana OPRIȚĂ
Redactor-șef

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*