default-logo

Universităţile Oxford şi Cambridge restituie Beninului sute de obiecte din bronz

Universităţile britanice din Cambridge şi din Oxford au anunţat că intenţionează să restituie Nigeriei 213 obiecte păstrate în colecţiile lor, artefacte ce provin din palatul regal Edo. Ar fi cea mai importantă restituire de tezaur din regatul Beninului furat în epoca colonială, potrivit Le Figaro.
Aceste bronzuri, care se numără printre cele mai reputate opere de artă africane, au fost până acum dispersate în mai multe muzee europene.
Cele două instituţii nu au primit încă undă verde de la Comisia de Caritate, care ar trebui să se pronunţe asupra valabilităţii restituirii respective, justificată ca „o obligaţie morală” de către cele două instituții. „O formalitate”, punctează The Telegraph, amintind că o primă returnare a unui obiect păstrat de Universitatea din Cambridge fusese deja autorizată anul trecut.
Ansamblurile în curs de restituire constau în mare parte din figuri din alamă şi alte aliaje de cupru, o colecţie cunoscută sub numele de „bronzuri din Benin”. Lotul de obiecte de la universităţile din Cambridge şi Oxford include şi piese din lemn şi fildeş. Dintre cele 213 piese, cea mai veche datează din secolul al XIII-lea. „Devine din ce în ce mai clar că obiectele dobândite în mod nelegitim trebuie returnate în ţara lor de origine”, a declarat, într-un comunicat, Nicholas Thomas, directorul Muzeului de Arheologie şi Antropologie din Oxford.
Ignorată mult timp de marile muzee europene, problema restituirii proprietăților culturale africane se ridică cu insistenţă în ultimii ani.
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*