default-logo

Scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu a pășit în eternitate

După o grea suferință, în seara zilei de 8 septembrie, scriitorul NICOLAE DANCIU PETNICEANU, la venerabila vârstă de 84 de ani, ne-a părăsit, pășind pe drumul eternității.

Fondator al revistei VESTEA din Mehadia, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, a adus o contribuție majoră, în ultimii 15 ani, vieții culturale a Mehadiei, aceasta păstrând puternic amprenta implicării și a personalității sale.

Fire pătrunzătoare, animată de un remarcabil spirit creator, Nicolae Danciu Petniceanu a publicat numeroase cărți și a editat un număr considerabil de reviste, multe dintre acestea cu propriul efort financiar.

Recunoscut ca un zelos eminescolog, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Nicolae Danciu Petniceanu este onorat în primăvara acestui an, în cadrul ediției 2020 a decernării premiilor ,,Eminescu Ziaristul” cu unul dintre aceste premii, alături de alte personalități contemporane ale culturii românești, în semn de recunoaștere pentru sârguința sa specială de a identifica momentele trecerii marelui poet prin Banat, publicate în numeroasele reviste proprii editate, precum și în multe dintre cărțile sale: „Domnul Eminescu sosește iarna”, „A sosit domnul Eminescu”, „Trupa Pascaly și logojenii”, „Cei trei din Piața Amzei” și ultima sa carte „Nașul lui Eminescu”.

Președinte și fondator al Societății Literar Artistice ,,Sorin Titel” din Banat, a inițiat și organizat numeroase acțiuni culturale concretizate în simpozioane, comemorări, montări de plăci comemorative, busturi, etc., amprenta viziunilor sale fiind prezentă în viața culturală a întregului areal al Banatului – de munte, de câmpie, al Banatului istoric, ce fără îndoială va dăinui într-o amplă linie temporală în acest areal.

Autointitulat ,,Scrib de Banat”, a iubit plaiul natal, venerându-l în fiecare dintre scrierile și acțiunile sale.

Despre viața și opera scriitorului sunt foarte multe de spus – cu siguranță se va scrie mult de acum înainte, căci distincta sa personalitate are puterea de a depăși cu ușurință frontierele timpului, grație operei sale.

Dumnezeu să-l primească și să-l odihnească în veșnica Sa împărăție!

Constantin VLAICU / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*