default-logo

Jurnalist japonez condamnat în Myanmar pentru filmarea unui protest

Un tribunal din Myanmar a condamnat un jurnalist japonez la închisoare după ce a filmat un protest antiguvernamental, a anunțat un diplomat japonez citat de apnews.com. Toru Kubota a primit o sentință de șapte ani pentru încălcarea legii tranzacțiilor electronice și de trei ani pentru instigare, a declarat Tetsuo Kitada, adjunct al șefului de misiune al Ambasadei Japoniei. Pedepsele ar urma să fie executate concomitent.
Kubota a fost arestat pe 30 iulie de poliția îmbrăcată în civil în Yangon, cel mai mare oraș al țării, după ce a făcut fotografii și videoclipuri cu un protest față de preluarea puterii în Myanmar de către armată, care a înlăturat guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi. Kubota a fost al cincilea jurnalist străin reținut în Myanmar după ce militarii au venit la conducere. Cetățenii americani Nathan Maung și Danny Fenster, care au lucrat pentru publicații locale, și liber profesioniștii Robert Bociaga din Polonia și Yuki Kitazumi din Japonia au fost în final deportați înainte de a ispăși pedeapsa completă.
De când armata a preluat puterea, în 2021, cel puțin 12 instituții de presă au fost forțate să se închidă și au fost arestați aproximativ 142 de jurnaliști, dintre care 57 au rămas reținuți.
Absolvent al Universității Keio, din Tokyo, cu o diplomă de master de la Universitatea de Arte din Londra, Kubota a îndeplinit misiuni pentru Yahoo! News Japan, Vice Japan și Al Jazeera English. Munca sa s-a concentrat pe conflictele etnice, imigranții și problemele refugiaților, inclusiv situația dificilă a minorității musulmane rohingya, persecutate din Myanmar, la care armata este deosebit de sensibilă, deoarece instanțele internaționale iau în considerare dacă a comis abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv genocid, într-o campanie brutală din 2017.
Conaționalul lui Kubota, Kitazumi, un jurnalist independent, a fost arestat în aprilie 2021 și deportat la circa o lună mai târziu, fără să fi fost judecat. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*