default-logo

Jurnaliştii din Filipine se tem și pentru libertatea presei, şi pentru propria siguranţă

Uciderea unui jurnalist în Filipine – Percival Mabasa, un binecunoscut comentator radio – precum și atmosfera ostilă din țară îi fac pe jurnalişti să se teamă și pentru libertatea presei, şi pentru propria lor siguranţă. „Am simțit că acesta a fost un atac menit să ne înfricoșeze pe toți”, a declarat Lian Buan, reporter pentru site-ul de știri online Rappler și membru al consiliului de conducere al Uniunii Naționale a Jurnaliştilor din Filipine. Mabasa a fost al doilea jurnalist ucis în regimul președintelui Marcos Jr., după înjunghierea mortală a lui Renato „Rey” Blanco.
Aproape 200 de jurnalişti au fost ucişi în Filipine din 1986, când fostul președinte Ferdinand Marcos, tatăl actualului șef al statului, a fost răsturnat de la putere, potrivit cbc.ca.
Filipine este considerată una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști, ocupând locul 147 din 180 de țări în ediția din 2022 a Indexului mondial al libertății presei al organizației Reporteri fără frontiere. Guvernul a ordonat o anchetă cu privire la moartea lui Mabasa, dar colegii de breaslă ai jurnalistului nu sunt optimiști cu privire la rezultate sau la pedepsirea vinovaților.
De altfel, în timpul unei discuții găzduite de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, în marja Săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, care s-a încheiat recent, avocata Amal Clooney a dezvăluit că jurnalista Maria Ressa (foto), câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 2021, se confruntă cu posibilitatea unei iminente încarcerări în Filipine, notează thecitizen.in.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor i-a scris preşedintelui Marcos, cerându-i să ia de urgență măsuri concrete pentru a anula lunga campanie de intimidare și hărțuire a presei a fostului președinte Rodrigo Duterte. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*