default-logo

Fondul European de Informații Media finanțează combaterea dezinformării

Un proiect coordonat de Universitatea din Liverpool a primit o finanțare europeană prestigioasă pentru a dezvolta un instrument unic pentru jurnaliști îmbunătățirea proceselor de verificare a faptelor. Un grant de aproape 400.000 de euro, de la Fondul European de Informații Media (EMIF), a fost acordat unei echipe care include Departamentul de Comunicare și Media al Universității din Liverpool, Universitatea din Dundee și Universitatea Liberă de Studii Sociale Luiss din Roma, Italia.
Studii recente au arătat că extinderea știrilor false a creat provocări fără precedent pentru verificatorii de fapte în identificarea informațiilor false. Acest lucru, la rândul său, a redus încrederea publicului în procesul de verificare a faptelor și, mai general, în autenticitatea știrilor.
Dezvoltarea unui instrument digital, folosind metode din comunitatea de informații, intenționează să combată aceste provocări prin crearea unui mecanism pentru a elimina părtinirile cognitive din luarea deciziilor și pentru a crește imparțialitatea.
Odată dezvoltat, instrumentul va fi pus la dispoziția publicului prin rețeaua de verificatori de fapte de la Observatorul European al Media Digitale, precum și al instituțiilor media naționale de știri din Marea Britanie, cum ar fi BBC. „Sperăm că instrumentul pe care îl dezvoltăm să le faciliteze jurnaliştilor implicaţi în verificarea faptelor să trimită adevărul din fals, să îmbunătăţească acurateţea culegerii de ştiri şi să sporească încrederea publicului în procesele de verificare a faptelor”, explică Elena Musi, lector principal la Departamentul de Comunicare și Media.
Prima etapă a proiectului, care va debuta în ianuarie 2023, va presupune o analiză calitativă a jurnaliştilor la locul de muncă și va organiza focus-grupuri cu jurnaliști pentru a se analiza dacă, de exemplu, aceștia folosesc părtinirea, acordând prioritate dovezilor de susținere. A doua etapă va folosi datele de la focus-grupuri pentru a dezvolta un instrument digital printr-o metodă realizată de organizații de informații precum CIA, numită „analiza ipotezelor concurente”, concepută pentru a dezvolta tehnici argumentative structurate, pentru a elimina părtinirea cognitivă în verificarea faptelor. Etapa finală a cercetării, prevăzută pentru 2024, va analiza eficiența instrumentului digital în verificarea faptelor, folosind atât metodologii calitative, cât și cantitative pentru a analiza activitatea pe social media a cinci verificatori de fapte.
Potrivit news.liverpool.ac.uk, EMIF a fost înființat pentru a aborda fenomenul dezinformării online în Europa. (redacția UZPR)

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 06 oct. 2022
, By

Lasă un răspuns

*