default-logo

Mass-media din Belarus „nu au fost niciodată mai reprimate de autorități”

Spațiul pentru ca mass-media independente să lucreze în Belarus este din ce în ce mai mic, deoarece autoritățile etichetează instituțiile de știri drept organizații extremiste și închid jurnaliștii. Cel mai recent persecutat este freelancerul Ales Lyubyanchuk. Pe 27 octombrie, un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Ales Lyubyanchuk la trei ani de închisoare. Lyubyanchuk a contribuit la mai multe posturi de știri și a lucrat anterior pentru Belsat TV, cu sediul în Polonia, relatând inclusiv despre proteste în masă, după ce președintele Alexander Lukașenko a revendicat victoria în alegerile contestate din 2020. „Multe mass-media independente de top din Belarus astăzi sunt etichetate ca organizații extremiste”, a declarat Andrei Bastunets, președintele Asociației Jurnaliştilor din Belarus (BAJ).
Promulgată în 2021, legea împotriva organizațiilor extremiste se aplică nu numai liderilor acestor așa-zise grupuri, ci și celor despre care se consideră că au participat cu astfel de grupuri. Acest lucru se extinde la persoanele care au acordat interviuri instituțiilor de presă, inclusiv Zerkalo – instituția de presă proeminentă cunoscută anterior sub numele de Tut.By – BelaPAN și Radio Liberty, a spus Bastunets: „Chiar și pentru un interviu vedem oameni urmăriți penal pentru complicitate cu activitățile grupurilor extremiste”.
Cei condamnați riscă până la șapte ani de închisoare. Amenințarea cu acțiuni în justiție se adaugă riscurilor pentru mass-media, aflate deja sub presiune.
Belarus mai are doar câțiva jurnaliști independenți și birouri editoriale în interiorul țării, a declarat Bastunets citat de voanews.com: „Dar este clar că sunt supuși unei presiuni puternice din partea autorităților, iar acest lucru le afectează foarte mult politica editorială”.
Belarus are un record slab al libertății presei, ocupând locul 153 din 180 de țări în Indexul libertății presei al organizației Reporteri fără frontiere, care punctează că „mass-media din Belarus „nu au fost niciodată mai reprimate de autorități decât după realegerea lui Lukașenko”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*