◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

SUA acordă fonduri de susținere a jurnaliștilor de investigație în dificultate

SUA vor oferi noi fonduri pentru a proteja reporterii vizați de represalii din cauza muncii lor și pentru a sprijini jurnalismul internațional independent, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, la deschiderea Summit-ului virtual pentru Democrație.

Noul „fond de răspundere” va sprijini „reporterii și organizațiile de știri care sunt vizate de litigii ca urmare a relatărilor lor”, a spus Blinken, care a evidențiat cazul Dayannei Monroy, o jurnalistă de investigație pe care a spus că a cunoscut-o la Quito, Ecuador, care a fost amenințată și se confruntă cu o plângere legală pentru munca ei, care investighează „o schemă a unui fost președinte și a oficialităților din domeniul sănătății de a vinde pungi pentru cadavre spitalelor publice la de 13 ori prețul lor”. „Fondul pe care îl lansăm îi va sprijini pe jurnalişti precum Dayanna, care se apără împotriva unor asemenea demersuri legale fără temei”, a spus Blinken.

Blinken a mai spus că Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va lansa un „Media Viability Accelerator… pentru a face instituțiile de presă independente mai sustenabile, concentrându-se pe partajarea datelor, asistență tehnică și servicii financiare”. „Aceste noi eforturi se vor ridica peste cele 236 de milioane de dolari, pe care președintele Biden i-a cerut în bugetul 2022 pentru a sprijini mass-media independente din întreaga lume – o creștere de peste 40% față de suma alocată în 2020”, a spus secretarul de stat.

Noile inițiative apar pe măsură ce libertățile presei se confruntă cu o presiune crescută în întreaga lume.

Organismul de supraveghere al presei Repoteri fără frontiere a anunțat în cel mai recent indice al libertății presei că jurnalismul „este blocat sau serios blocat în 73 de țări și constrâns în alte 59”.

Blinken a subliniat modul în care unele țări au adoptat „legi prea ample… și vagi legate de pandemia COVID-19”, care sunt acum folosite pentru a viza jurnaliştii „sub pretextul combaterii dezinformării”.

Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului rus de investigații Novaya Gazeta, și Maria Ressa, jurnalist și co-fondator al publicației de știri de investigație Rappler din Filipine, premiați cu Nobel, au afirmat, în cadrul întâlnirii, că este nevoie să fie oprite represaliile la adresa jurnaliștilor care fac dezvăluiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *