◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Înfiițare firmă SRL, SRL-D sau PFA? Află care sunt diferențele și ce se potrivește cel mai bine afacerii tale

Primul pas pe care un antreprenor îl face în mediul afacerilor este să-și înființeze o firmă. Cea mai răspândită formă de organizare a firmelor este SRL-ul, adică o societate cu răspundere limitată, reprezentând totodată una dintre cele mai sigure variante de organizare pentru asociați.

Asociații vor fi răspunzători în caz de insolvenţă doar cu patrimoniul firmei şi capitalul social pe care l-au adus în firmă. Numărul de asociaţi este limitat la 50, însă este permis ca o persoană fizică sau juridică să fie asociat unic într-un SRL.

Societate de tip SRL sau Societate de tip SRL-D? Care sunt diferențele

În cazul în care asociații nu au mai deținut acțiuni sau părți sociale în cadrul unei firme din spațiul European, aceștia au dreptul de înfiinţare SRL-D. În general, această opțiune este de preferat oricărui SRL datorită unor avantaje mari cum ar fi înființarea gratuită sau scutirea de la plata contribuțiilor de pensie din partea angajatorului pentru patru angajați, condiția fiind ca aceștia să fie angajați pe perioadă nedeterminată.

Societatea de genul SRL-D are și o serie de obligații, dintre care obligativitatea reinvestirii a 50% din profit și menținerea a cel puțin 2 angajați pe o perioadă de 3 ani, în cazul în care se obține finanțarea. În aceste condiții după momentul de înfiinţare SRL-D, aceasta poare fi administrată ca orice SRL.

Înainte de a începe să strângi actele necesare înfiinţare firma SRL, trebuie să știi ca o astfel de societate se poate constitui prin două moduri: fie prin asocierea a doi sau a mai multor asociați pentru a desfășura o activitate comercială, iar în acest caz trebuie avută în vedere împărțirea profitului și împărțirea obligațiilor sociale, fie prin aportul unui singur asociat care este deținătorul tuturor părților sociale, iar asociatul poate fi atât persoană fizică cât și persoană juridică.

Ce presupune acțiunea de înfiinţare PFA

PFA-ul reprezintă o persoană fizică autorizată care desfășoară orice formă de activitate economică permisă de lege, folosindu-se de forța de muncă proprie. Pentru a deveni o persoană fizică autorizată condițiile obligatorii sunt: de a fi cetățean roman sau cetățean al unui stat membru din Uniunea Europeană, cu vârsta minima de 18 ani; nu are cazier fiscal; trebuie să aibă un sediu profesional asupra căruia să dețină un drept de folosință.

Fie că îți dorești să deschizi un PFA și să fii lucrezi pe cont propriu, sau îți dorești să deschizi un SRL, actele pentru înfiinţarea firmei și drumurile făcute pe la instituțiile statului o să-ți ia mult timp.

Recomandarea noastră pentru tine este să apelezi la o firmă specializată în domeniul înfiinţării firmelor și în contabilitate.

Avantajele înfiinţării unui PFA: costurile de înființare sunt mult mai reduse, la fel și cele pentru administrare; nu este nevoie de un contabil autorizat, deținătorul de PFA putând să-și țină propria contabilitate; în cazul în care se dorește desființarea unui PFA costurile sunt mult mai reduse decât la SRL.

Avantajele înfiinţării unui SRL: solicitantul nu trebuie să ateste pregătirea profesională; nu există limite în alegerea domeniilor de activitate; SRL-urile au dreptul de a participa la licitații publice sau private pe când PFA-urile nu.

Știm cât de obositoare sunt drumurile pe care trebuie să le faceți la Registrul Comerțului și cât timp trebuie alocat pentru constituirea tuturor documentelor, tocmai de aceea, Fabrica de Firme se va ocupa de toate actele necesare înființării firmei tale.

capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *