◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Sub genericul Marii Uniri

PSNews.ro, organizator al evenimentului ”100 de Ani în Presa Românească”
Gala „100 de ani de presa romaneasca” – 20 decembrie 2018, ora 18,00 Palatul Patriarhiei, Bucuresti
În anul marcării Centenarului PSNews.ro considerăm oportun prezentarea rolului presei în perioada premergătoare Marii Uniri, modul în care a fost reflectat actul realizării României Mari si ecourile acestui eveniment deosebit de important din istoria românilor.

Scopul proiectului este constientizarea rolului presei si diseminarea si popularizarea rolului publicatiilor, al jurnalistilor, scriitorilor si intelectualilor în general, în pregătirea Marii Uniri prin scrierea si publicarea articolelor de presă si prin modul de abordare al subiectelor legate de crearea României Mari.

Considerăm că reunirea reprezentantilor presei din Romania Reintregita si prezentarea unui film documentar despre rolul presei în Marea Unire este deosebit de relevantă deoarece poate oferi generatiei actuale o perspectiva reala asupra a ceea ce a insemnat realizarea idealului de veacuri al poporului roman si rolul pe care l-au avut ziarele in timpul Marelui Razboi si pe parcursul celor 100 de ani scursi de atunci. Acest proiect este unic deoarece reuneste in anul Centenarului Marii Uniri reprezentanti ai presei de limba romana din Basarabia, Bucovina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Europa, Israel. In acelasi timp, locul ales nu este intamplator: marile evenimente istorice din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea au avut loc pe Dealul Mitropoliei.

La 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Ţării Româneşti, prezidată de mitropolitul Nifon în fosta sală a Adunării Deputaţilor, a votat actul unirii Munteniei cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române. Mai apoi, aici au fost sustinute cele mai inflacarate discursuri in perioada neutralitatii Romaniei, 1914-1918. Palatul Patriarhiei a fost construit la începutul secolului al XX-lea, pe locul fostei săli a Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei.

Onisifor Ghibu, Brunea Fox, Constantin Mille, Cezar Petrescu, Constantin Graur, Millian-Maximin, Benjamin Fundoianu, Demostene Botez, Ion Vinea. Sunt doar cateva nume ale celor care au debutat sau au continuat sa scrie in timpul Marelui Razboi despre dramele, izbanzile, visele, tradarile, refugiile poporului roman. La Iasi sau Bucuresti, la Sibiu sau la Timisoara, la Oradea sau Constanta, la Craiova sau Bistrita, la Chisinau sau Cernauti, peste tot au fost tiparite ziare, singurul liant intre provincii, intre oameni si visari, singura metoda de a comunica, singura metoda de a propaga stiri neverosimile. 100 de ani de lupta impotriva cenzurii. 100 de ani de presa adevarata. 100 de ani in care am abandonat orice speranta, in care am inviat si invins, in care am invatat cine suntem si de unde venim. 100 de ani de presa despre Romania si romani, oriunde s-ar afla.

Alaturi de noi a fost presa internationala: in special cea franceza si cea din Marea Britanie. Nu am urmat regulile presei engleze, ci am fost mai degraba apropiati de spiritul latin, mediteranean si i-am urmat pe confratii francezi. Si ei marcheaza in acest an 100 de ani de lupta pentru libertatea presei, pentru ca Marele Razboi a venit si cu regulile cenzurii. In 1914 in Franta ia fiinta Sindicatul national al jurnalistilor din Franta si mai apoi Sindicatul Jurnalistilor, iar curand Federatia Internationala a Jurnalistilor. Totul, datorita sau din cauza Marelui Razboi. Prin intermediul presei straine erau transmise mesajele importante pentru Romania: fie ale Regelui Ferdinand, fie ale Reginei Maria sau cele ale reprezentantilor partidelor politice.

Presa a avut un rol determinant in timpul primului razboi mondial si in realizarea idealului national: Marea Unire. Perioada interbelica a fost una de inflorire pe plan cultural, iar presa a avut si ea rolul ei in promovarea institutiilor de cultura nou infiintate (ex: Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Fundatia culturala Regala “Principele Carol”), a proiectelor initiate in memoria celor cazuti in Primul Razboi Mondial ( ex: Arcul de Triumf, Mausoleul din Parcul Carol, Calea Eroilor de la Targu Jiu), a participarilor la expozitiile internationale (ex: New York 1936, Paris), s. a. m. d. A urmat al doilea Razboi Mondial, instalarea regimului comunist, cenzura, 1989 si perioada post-decembrista. Prin aceasta Gala ne dorim sa ii omagiem pe toti cei care au scris istoria presei romanesti in ultimii 100 de ani.

Continuare psnews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *