◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Mihail Moruzov, cel mai mare spion al României Mihail Moruzov, cel mai mare spion al României

Ioan Talpeș, fostul director SIE, declara într-un interviu că în decembrie 1989, România a avut 16 spioni în SUA, care au dezertat cu toții și au rămas în SUA.

Aceștia făceau un spionaj tehnic sau încercau să racoleze personalități care să facă lobby pentru România. Spionii au preferat să rămână în SUA, unde au devenit cetățeni americani.

Mihail Moruzov, cel mai mare spion
Cel mai mare spion român din toate timpurile este considerat Mihail Moruzov. S-a născut în anul 1887 și se trăgea dintr-o familie de cazaci zaporojeni refugiați din Caucaz la Tulcea. El a fost numit părintele serviciilor secrete românești.

Cu toate că a făcut doar trei clase primare, inteligența și flerul său l-au făcut foarte cunoscut în Europa. Activitatea sa ca spion a început la vârsta de 22 de ani, atunci când el a dejucat planurile împotriva României a unui grup de etnici bulgari din Tulcea. El s-a ascuns în altarul bisericii de unde a ascultat discuția teroriștilor.

În urma acestei întâmplări, Moruzov a fost cooptat informator voluntar al Direcției Generale a Poliției de Siguranță. În anul 1916, este promovat la conducerea serviciului de contraspionaj din Delta Dunării.

În anul 1924, este chemat la București unde va pune bazele Serviciului Secret de Informații al Armatei Române, unde a activat până în anul 1940, când a fost asasinat de legionari. În noaptea de 26 spre 27 noiembrie, 64 de miniștri care colaboraseră cu regele Carol al II-lea, inclusiv Morozov, au fost împușcați.

Viața lui Moruzov a fost una tumultoasă. În anul 1915, prin soția consulului Rusiei la Galați primește propunerea de a lucra pentru spionajul rusesc.

Prin intermediul acestei doamne, Moruzov află că rușii doreau să alipească Moldova și Delta Dunării. Imediat, el a raportat această informației Siguranței din România. În spatele armatei țariste el a efectuat mai multe operațiuni în favoarea României. În toată această perioadă, a dejucat mai multe operațiuni ale spionajului rus.

În septembrie 1940, Moruzov pleacă la Veneția pentru a se întâlni cu șefii serviciilor secrete italiene și germane. Franz Wilhelm Canaris, seful spionajului german, l-a anunțat că regele Carol al II-lea va abdica și în locul său va fi numit Ion Antonescu. Moruzov a spus, mă descurc eu cu el.

O moarte cumplită
Canaris l-a sfătuit să nu se întoarcă în România. Moruzov nu a ascultat sfatul și s-a întors. Aversiunea pe care Antonescu o avea față de el era cunoscută. Moruzov descoperise că Antonescu este bigam. Pe lângă Maria, soția sa din România, Antonescu mai avea o soție la Paris.

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, Moruzov a fost împușcat, iar trupul său a fost înhumat pe o alee din cimitirul Bellu. După 11 ani de la moartea sa, fiica sa a fost anunțată că trebuie să mute mormântul pentru că se construia o alee.

Osemintele au fost așezate într-o lădiță care ar fi trebuit să fie transportată la Tulcea. Din greșeală, muncitorii au aruncat lădița într-o groapă comună.

efemride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *