Cenaclul „Ia’şi scrie” şi-a lansat prima antologie de literatură şi artă contemporană

Vineri, 21 decembrie 2018, la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iaşi a avut loc ediţia a 18-a a Cenaclului „Ia’şi scrie”, condus de prof. Constantin Anton, originar din comuna Mogoşeşti – judeţul Iaşi. Ediţia a fost moderată de Nina Gonţa, iar în salonul muzeului au fost prezenţi mai mulţi oaspeţi din Republica Moldova, precum Raisa Săculţan-Pădurean (o profesoară de la Şcoala românească din Tiraspol, care a povestit cum drapelul tricolor este arborat în mai toate clasele şi pe holurile şcolii, cu toată opoziţia oficialităţilor locale, iar apoi a recitat şi cântat în aplauzele asistenţei), Lidia Gonţa-Grosu, Veronica Bumbu, Ana Onică, Adelina Alcaz, Ion Cuzuioc, Sabina Cojocaru, iar Victor Cobzac a fost reprezentat chiar de Nina Gonţa.

În cuvântul său de salut, custodele şi muzeograful Mihaela Tudose, gazda manifestării, a menţionat: „Mă bucur să vă văd zâmbind! Întotdeauna vom fi acasă, la acest muzeu, pentru dumneavoastră! Spaţiul din acest salon este amenajat din 2012, special pentru a găzdui asemenea evenimente culturale. Vă transmit un gând bun şi sănătate! La mulţi ani 2019!”.
În continuare, preşedintele Constantin Anton a prezentat prima antologie a cenaclului, sub denumirea „Antologie de literatură şi artă contemporană”, o carte care cuprinde 36 de autori, 8 dintre ei fiind din Republica Moldova. Antologia a fost editată şi coordonată de prof. Constantin Anton, cartea având 298 pagini şi ea fiind tipărită la „StudIS”, în 2018.                                      

Au rostit cuvinte de suflet şi au recitat în faţa publicului o parte dintre autorii prezenţi în Antologia menţionată, printre ei fiind Constantin Anton (care a făcut şi un scurt „laudatio” fiecărui autor), Mioara Atitienei, Daniel Bratu (un poet de mare talent), Veronica Bumbu, Raisa Sălcuţan-Pădurean, Oana Frenţescu, Sabina Cojocaru, Nina Gonţa, Lidia Gonţa-Grosu, Viorica Şerban (care i-a dăruit un tablou-portret basarabencei Lidia Gonţa-Grosu), Ana Onică, Netty Popa, Rafila Radu, Mihai Savin (poeziile sale au fost recitate de prietenul Viorel Donţu).
A mai vorbit despre importanţa manifestărilor cu public ale Cenaclului „Ia’şi scrie” jurnalistul Dan Teodorescu, care a destins atmosfera şi cu o glumă de nivel… internaţional!
.
Mai mulţi participanţi la acest eveniment au primit diplome de excelenţă din partea conducerii Cenaclului „Ia’şi scrie”, pentru promovarea „CULTURII şi SPIRITULUI ROMÂNESC în AN CENTENAR întru FLACĂRA VIE a MARII NOASTRE UNIRI (1918-2018) „.
La propunerea muzeografului Mihaela Tudose, următoarea ediţie a cenaclului va avea loc marţi, pe 15 ianuarie 2019, de ziua poetului nemuritor Mihai Eminescu şi de Ziua Culturii Naţionale, tot acasă la „Conu’ Mihalache”.

DAN TEODORESCU/ UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.