Rata MORTALITĂŢII infantile în ROMÂNIA, dublă faţă de media EUROPEANĂ

În România, rata mortalităţii infantile este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Potrivit unui raport al organizaţiei Salvaţi Copiii, media naţională a fost anul trecut de circa şapte decese la mia de copii născuţi, cauza principală fiind naşterile premature.

Harta mortalităţii infantile din raportul Salvaţi Copiii evidenţiază de asemenea diferenţe majore între unele regiuni ale ţării, susţine preşedinta executivă a asociaţiei, Gabriela Alexandrescu: „Vedem o diferenţă dramatică între judeţele vulnerabile socio-economic şi judeţele cu un grad mai ridicat de dezvoltare şi prin urmare care au un sistem medical mai bine dotat. Vedem de exemplu că în Botoşani şi Călăraşi, rata mortalităţii infantile depăşeşte de aproape trei ori rata mortalităţii din Cluj şi Bucureşti”.
Alexandrescu precizează că „există o populaţie care nu are acces la servicii medicale de calitate, lipsesc pe lângă dotările din spitale şi pe lângă maternităţile de grad III din acele zone lipsesc şi serviciile de bază la nivelul comunităţilor, de control al sarcinilor, de arondare la un medic de familie”, transmite RFI.

evz.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.