◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

SIP regretă sentința gravă din Peru care afectează libertatea presei

Societatea Interamericană de Presă (SIP) anunță cu regret sentința gravă din Peru care afectează libertatea presei De asemenea SIP a cerut Congresului peruan să legifereze „urgent” dezincriminarea crimelor contra onoarei.

SIP anunță cu mare regret faptul că în Peru procesele deschise în instanță de către persoanele publice, precum și procedurile penale împotriva jurnaliștilor continuă să fie folosite ca o modalitate de a opri difuzarea opiniilor critice și a informațiilor de interes public. SIP a făcut acest anunț public, după ce a aflat de sentința judecătorească prin care a fost  decisă pedeapsa de doi ani de închisoaredată jurnaliștilor Christopher Acosta și Jerónimo Pimentel pentru o presupusă gravă defăimare la adresa unui fost candidat la prezidențiale..

   Decizia instanței este urmare a procesului intentat de fostul candidat la președinție și om de afaceri César Acuña pentru o presupusă defăimare făcută la adresa prin publicarea cărții „Plata como cancha”, în februarie 2021, cartescrisă de Acosta și publicată la editura Penguin Random House, condusă de  Pimentel. În dimineața zilei de luni, 10 ianuarie 2022, judecătorul Jesús Vega i-a condamnat pe Acosta și Pimentel la doi ani de închisoare cu suspendare și la plata echivalentului a 100.000 de dolari SUA drept despăgubiri morale.

Potrivit judecătorului Vega, „frazele jignitoare din carte” au depășit limitele dreptului la libertatea de exprimare și au atacat onoarea politicianului, lider al partidului Alianța pentru Progres.

Președintele SIP, Jorge Canahuati, CEO al Grupului Opsa din Honduras, a declarat: „Această hotărâre judecătorească întăresc plângerile noastre cu privire la modul în care în Peru și în alte țări, precum Panama și Brazilia, există o epidemie de procese pe care oficialii le folosesc pentru a pune căluș în gura jurnaliştilor şi a presei care prezintă opinii critice și scot la lumină cazuri de corupţie şi alte probleme de interes public”.

Carlos Jornet, președintele Comitetului pentru Libertatea Presei și Informației și director al publicației“La Voz del Interior”din Argentina, a declarat că „în ceea ce privește personalitățile publice, acțiunile penale încalcă jurisprudența internațională și tind să aibă un efect descurajator asupra libertății de exprimare. și a presei

. Jornet a adăugat că Declarația de principii privind libertatea de exprimare a Comisiei Inter-Americane a Drepturilor Omului este o referință importantă în materie, întrucât descurajează aplicarea sancțiunilor penale.

Declarația precizează: „… Reputația ar trebui să fie garantată numai prin sancțiuni civile, în cazurile în care persoana vătămată este un funcționar public sau  oricare altă persoană publică sau privată care s-a implicat voluntar în probleme de interes public.” .

 Congresul peruan trebuie să legifereze de urgență, pentru a împiedica politicienii să folosească sistemul judiciar în procese pentru a incrimina presa care face cunoscute acțiunile persoanelor publice, au spusCanahuati și Jornet. Ei au mai amintit că, în urma unei solicitări pe care SIP a trimis-o în Peru, cu ani în urmă, pentru procese judiciare similare, președintele Puterii Judiciare de la acea vreme, Enrique Mendoza Ramírez, le-a cerut. în anul 2014.  tuturor judecătorilor peruani să analizeze exhaustiv procesele declarate împotriva jurnaliștilor, pentru a cântări mai bine soluționarea cazurilor conflictuale, precum onoarea persoanelor publice și incriminarea libertății presei..

Acosta, șeful Departamentului de Investigații al canalului “Latina Noticias”, a susținut că afirmatiile conținute în carte  sunt o investigație asupra vieții și carierei afaceristului Acuña și provin din surse publice și din arhivele ziarelor. Acosta și Pimentel au spus că vor contesta sentința

 

Elena Chiriță

Reprezentă UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *