◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Europenii aleg lideri (mai) tineri

Nu cu mult timp în urmă,vârsta liderilor polici era mult mai avansată în Euop decât acum. Spre deosebire de SUA, de pildă, unde vârsta medie în Senat se apropie de 65 de ani, europenii prefer să aleagă lideri ceva mai tineri, arată o cercetare Euronews.

Cancelarul german Olaf Scholz este o raritate printre liderii europeni: în vârstă de 64 de ani, este un politician ales din anii 1990. De asemenea, doar Nicos Anastasiades din Cipru este mai în vârstă, iar Antonio Costa din Portugalia și Klaus Iohannis din România sunt singurii lideri care au depășit vârsta de 60 de ani.  

Nouă dintre cei 27 de lideri ai UE au înjur de 40 de ani – finlandeza Sanna Marin nici nu a atins încă această etapă.

Potrivit unui raport din 2019 al Bloomberg, vârsta medie a liderilor globali a crescut din anii 1950, dar șefii de guverne europeni au devenit mai tineri de la începutul anilor 1980, când vârsta medie era de 67 de ani. Astăzi, vârsta medie este de doar 53 de ani.

Pe tot continentul, prim-miniștrii și președinții nu doar devin mai tineri, ci tind să fi avut mai puțină experiență în politică legislativă înainte de a ocupa posturile de conducere. De asemenea, sunt mai puțin dependenți de partidele de masă și s-au sprijinit pe tranziția politicii către televiziune și rețelele sociale.

Președintele francez Emmanuel Macron a intrat în politică doar cu cinci ani înainte de a deveni președinte, în 2017, la vârsta de 39 de ani, cel mai tânăr lider al Franței de la Napoleon.

Rishi Sunak, premierul britanic, cu trei ani mai mic, a petrecut doar șapte ani în Camera Comunelor înainte de a deveni prim-ministru. Sunak este cel mai tânăr premier de la memorabilul Robert Jenkinson, al doilea conte de Liverpool, care a preluat mandatul în 1812.

Italia a avut cel mai tânăr prim-ministru în 2014, Irlanda în 2017 și Ucraina în 2019. În 2017, Sebastian Kurz a devenit cancelar austriac la vârsta de doar 31 de ani, stabilind recordul ca cel mai tânăr șef de guvern din lume.

Jan Berz, profesor asistent de științe politice la Trinity College Dublin, împreună cu colegii săi Ferdinand Müller-Rommel și Michelangelo Vercesi, au publicat o carte pe această temă. Comparând premierii europeni între 1945 și 2019, autorii au constatat că aproximativ jumătate dintre cei care au intrat în funcție între 2000 și 2019 au lucrat mai puțin de șase ani ca membri al parlamentului. De asemenea, au avut, în medie, 10 luni mai puțină experiență ca miniștri de cabinet.

Experiențele de carieră ale liderilor europeni au devenit mai puțin politice și mai tehnice, au descoperit și Berz și colegii săi și au fost din ce în ce mai variate. Într-un sens, liderii Europei nu mai sunt politicienii de carieră care erau. Leo Varadkar, actualul Taoiseach irlandez, a fost medic înainte de a intra în politică. Volodymyr Zelenskyy, președintele Ucrainei, a fost actor. Recent ales, prim-ministrul Sloveniei, Robert Golob, și-a petrecut întreaga carieră politică în administrația locală. Câțiva alți lideri europeni s-au bucurat de un salt rapid de șef al guvernului după lungi mandate de primari sau consilieri. Premierul român Nicolae Ciucă, care va împlini 56 de ani în luna februarie, a fost militar până în 2019, apoi aproximativ un an ca senator și ministru al Apărării înainte de a deveni premier, în 2021.

Un motiv principal pentru această tendință este declinul partidelor mainstream, a declarat Berz pentru Euronews. (redacția UZPR) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *