◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

VALERIU BÂRGĂU – FLACĂRĂ CE-A ARS ASCUNSĂ (acțiune dedicată împlinirii a 70 de ani de la nașterea poetului)

            …Momente emoționante la Biblioteca „Valeriu Bârgău” din cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” din orașul de pe Cerna – Hunedoara (directori prof. Maria CRISTEA și prof. Manuella TODOR).

            Într-un cadru festiv, memorial s-a desfășurat o nouă ediție a activității dedicate împlinirii a 70 de ani de la nașterea lui Valeriu Bârgău plecat mult prea repede în lumea veșnică, organizatori fiind ziarul „Accent Media” Deva, Inspectoratul Școlar Județean, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Biblioteca Municipală Hunedoara.

            A fost o activitate argumentată, de semnificativă consemnare a Marianei PÂNDARU BÂRGĂU în cartea „OBOSIT DE UMBLET” realizată la Editura „Călăuza” – Deva și anume: „Valeriu Bârgău a trecut în lumea umbrelor și parcă a fost ieri, parcă n-ar fi plecat. A rămas poezia să vorbească, să transmită tot ceea ce el nu a mai apucat.

            Și cuvintele lui vin înspre noi ca un stol de porumbei, cu zborul greu de lumină.

            Abia acum, la ceas de mare tăcere îi auzim adevărata respirație, îi recepționăm mesajele, îi descifrăm trăirile și îi înțelegem inima de poet, inima de om”.

            Despre Valeriu Bârgău – ziaristul, poetul, jurnalistul și director al ziarului „CĂLĂUZA”, omul cu un talent aparte, un limbaj plin de simboluri și metafore, cu vorbe ce se nășteau din tensiunea unui zbucium interior au vorbit soția sa, Mariana PÂNDARU BÂRGĂU și Lucia TĂNASE de la Biblioteca Municipală din Hunedoara.

            De notat este mesajul trimis cu această ocazie de Doru Dinu GLĂVAN, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, din care am spicuit: „Valeriu a fost omul cu o matură conștiință jurnalistică, poet și scriitor s-a identificat cu însăși întreaga sa creație literară.

            A conferit din plin curaj și puritate, trăind curat între semeni.

            Acum când se împlinesc 70 de ani de la naștere, Valeriu Bârgău se află acolo sus, în raiul Bisericii. Să fii, prieten drag, mereu alături pe Mântuitorul căruia i se cuvine cinste și închinăciune”.

            În același context, Ioan Sebastian BARA, managerul Biblitecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, a transmis auditoriului: „Am fi fost mai fericiți, în această zi de martie, dacă       l-am fi avut alături de noi pe scriitorul Valeriu Bârgău, dacă l-am fi serbat cu ocazia zilei sale de naștere. Din păcate, nu a fost așa. Timpul n-a mai avut răbdare cu acest scriitor plin de energie, generos și altruist, care a trăit pentru a se dărui. Ne-a părăsit mult prea devreme.

            Acum la 14 ani de la despărțirea de Valeriu Bârgău, îi aducem un pios omagiu, ne exprimăm întreaga noastră recunoștință pentru moștenirea literară pe care o păstrăm atât în rafturile bibliotecii noastre, cât și în sufletele noastre”.

            Reușit a fost momentul în care preotul Nicolae Dumitru FARCAȘ a rostit o rugăciune pentru odihna sufletului aceluia care a fost Valeriu Bârgău.

            Nu a lipsit, în cadrul acestei activități, înmânarea diplomelor pentru câștigătorii concursului de jurnalism „Mândria de a fi român”, printre care: Dan Ovidiu BOTEU, Adnana CUCORANU și Bianca BODROS, premiile în obiecte fiindu-le oferite de către Biblioteca Municipală.

            Activitatea s-a încheiat cu un moment cultural-artistic semnat de soții Viorica BRÂNDUȘAN LUPO și Marian LUPO.

 

Ioan Vlad/ U.Z.P.R.

Georgeta-Ileana Cizmaș/ U.Z.P.R.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *