default-logo

Banca Mondială. Numărul statelor în conflict s-a dublat în ultimul deceniu

Ucraina este doar cea mai recentă scenă a derulării unui război – potrivit Băncii Mondiale, numărul statelor aflate în conflict s-a dublat în ultimul deceniu.
Subliniind „oroarea” care are loc în Ucraina de la lansarea ofensivei ruse, David Malpass, președintele instituției financiare, a denunţat faptul că acest conflict şi celelalte subminează eforturile de a pune capăt sărăciei în lume. „Estimăm că 23 de ţări, cu o populaţie combinată de 850 de milioane de oameni, se confruntă în aceste momente cu un conflict de intensitate medie sau ridicată”, a spus directorul Băncii Mondiale în cadrul Forumului Fragilităţii. Dublarea numărului de țări aflate în conflict „a provocat fluxuri masive de refugiaţi”, a menţionat Malpass.
În acelaşi timp, de la ediţia precedentă a Forumului, desfăşurată în 2020, fragilitatea, decesele legate de conflicte şi tulburările sociale s-au intensificat în mod spectaculos.
Războiul afectează toate categoriile de venituri, chiar dacă cei mai afectaţi sunt săracii, a remarcat David Malpass. Conflictele din lumea de azi sunt cu atât mai dramatice cu cât vin să se adauge pagubelor provocate de pandemia de COVID-19.
În acest context, Banca Mondială şi-a „majorat considerabil ajutorul acordat ţărilor afectate de fragilitate şi conflicte, care a crescut de la 3,9 miliarde de dolari în cursul exerciţiului bugetar 2016, la 15,8 miliarde de dolari în cursul exerciţiului 2021”, a adăugat preşedintele Băncii Mondiale.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*