default-logo

Primul tratat global „cu caracter juridic obligatoriu” pentru combaterea poluării cu plastic

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie privind elaborarea primului tratat global „cu caracter juridic obligatoriu” pentru combaterea poluării cu plastic, o realizare considerată istorică pentru lupta împotriva acestui flagel care ameninţă biodiversitatea mondială, informează AFP.
Adunarea ONU de Mediu a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), cea mai înalt organism internaţional pe acest subiect, reunită în capitala Kenyei, Nairobi, a adoptat o moţiune pentru înfiinţarea Comitetului interguvernamental de negociere însărcinat să elaboreze textul acordului până în 2024. „Nu văd nicio obiecţie, este, aşadar, adoptat”, a afirmat ministrul norvegian al Mediului, Espen Barth Eide.
Mandatul pentru negocieri acoperă un spectru larg de subiecte având în vedere „întregul ciclu de viaţă al plasticului, de la producţie şi utilizarea durabilă la gestionarea deşeurilor, reutilizare şi reciclare”. Sunt vizate toate formele de poluare terestre sau marine, inclusiv cu microparticule de plastic, cauzate în urma utilizării sau a descompunerii deşeurilor acestor produse fabricate din hidrocarburi fosile şi responsabile, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), de aproape 3,5% din emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică.
Negocierile vor trebui, totodată, să vizeze fixarea unor obiective şi definirea unor măsuri „obligatorii” sau „voluntare” la nivel mondial. Tratatul ar putea include planuri naţionale pentru combaterea poluării cu plastic, ţinând cont de „circumstanţele” specifice din diferite ţări. Mandatul prevede și elaborarea unor mecanisme de control pentru realizarea obiectivelor, precum şi mijloace de finanţare pentru ţările sărace.
Comitetul urmează să demareze lucrările în cel de-al doilea semestru din 2022, după o primă reuniune pregătitoare, cu „ambiţia de a finaliza lucrările până la finalul lui 2024”.
La nivel global, în 2019 au fost produse circa 460 de milioane de tone de plastic, care au generat 353 de milioane de tone de deşeuri, dintre care mai puţin de 10% au fost efectiv reciclate, iar 22% au fost abandonate în gropi de gunoi, arse sub cerul liber sau aruncate înapoi în mediu, potrivit celor mai recente estimări ale OCDE.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*