default-logo

Boom-ul pandemic al marilor averi din America, în vârful ultimilor 40 de ani

Averile celor mai bogaţi oameni ai Americii, precum Warren Buffett şi Jeff Bezos, s-au mărit cu un total de 6.500 de miliarde de dolari anul trecut, în principal ca urmare a creşterii preţurilor acţiunilor şi a pieţelor financiare, potrivit datelor Rezervei Federale (FED), informează CNBC.
Averea cumulată a celor mai bogaţi 1% dintre americani a atins un nivel record ,de 45.900 de miliarde de dolari, la sfârşitul trimestrului al patrulea al anului 2021, arată cel mai recent raport al Rezervei Federale privind averea gospodăriilor. În timpul pandemiei, averile au crescut cu peste 12.000 de miliarde de dolari – mai mult de o treime. „Cifrele sunt uluitoare. Boom-ul pandemic al bogăţiei se situează cu siguranţă în vârful sau aproape de toate boom-urile din ultimii 40 de ani”, afirmă Edward Wolff, profesor de economie la Universitatea din New York.
Cei mai bogaţi 1% deţineau la sfârşitul anului 2021 un procent record, de 32,3% din averea naţiunii, arată datele. În același timp, ponderea bogăţiei deţinute de 90% dintre americani a scăzut comparativ cu perioada anterioară pandemiei.
Principalii factori de creştere a averilor pentru cei mai bogaţi americani au fost anul trecut acţiunile şi afacerile private. Aproximativ 4.300 de miliarde de dolari din câştigurile totale ale celor mai bogaţi 1% au provenit anul trecut din acţiunile corporative şi acţiunile fondurilor mutuale, potrivit datelor FED.
Portofoliile de acţiuni ale celor mai bogaţi 1% dintre americani valorează acum 23.000 de miliarde de dolari şi reunesc un record de 53,9% din totalul acţiunilor deţinute individual, potrivit Băncii centrale.
În paralel, datele arată că deţinerea de acţiuni în America a devenit mai concentrată decât înainte de pandemie. Cei mai bogaţi 10% dintre americani deţineau, la sfârşitul anului 2021, un record de 89% din acţiunile corporative şi acţiunile fondurilor mutuale deţinute individual.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*