default-logo

Organele de forță din Tunisia amenință jurnaliștii

Forțele de securitate tunisiene au început să sporească represiunea asupra activității jurnalistice din țară, iar jurnaliştilor le este mai mult ca niciodată frică să nu fie supuşi unor măsuri arbitrare pentru exercitarea muncii lor legitime, se arată într-un comunicat Euro-Med Human Rights Monitor.
Jurnaliştii tunisieni au declarat pentru Euro-Med Monitor că au primit informaţii că ar putea fi vizaţi de forţele de securitate pentru că au acoperit criza politică din ţară, în special evenimente legate de opoziţia politicilor preşedintelui Kais Saied.
Aceste amenințări au venit după ce unele mass-media locale au transmis o sesiune virtuală susținută de Adunarea Reprezentanților Poporului Tunisian (Parlamentul), în care au votat pentru anularea măsurilor excepționale impuse de președinte în iulie anul trecut.
Afirmațiile jurnaliștilor au venit la câteva ore după ce președintele a criticat public aceste posturi, indicând o decizie oficială de a restrânge libertatea muncii jurnalistice în țară, informează scoop.co.nz.
Editorul-șef al ziarului Tunigate, Wejdan Bouabdallah, a declarat pentru Euro-Med Monitor: „Din 25 iulie 2021, am primit amenințări explicite, fie că au fost trimise în conturile noastre personale de socializare sau în timpul serviciului. În ciuda faptului că purtăm insigna de presă și acoperim și demonstrațiile de susținere a președintelui, echipa noastră a fost oricum hărțuită. Nu am comis nicio infracțiune când am transmis ședința Parlamentului. Îl țin responsabil pe Kais Saied pentru siguranța echipei mele și a celorlalți jurnaliști și corespondenți din țară. Acoperim toate punctele de vedere și lucrăm legal, conform cerințelor Constituției tunisiene. Nici președintele Saied și nici alte autorități oficiale nu au dreptul să ne restrângă munca jurnaliștilor sau să ne pedepsească din cauza a ceea ce relatăm. Fără exagerare, sectorul presei a fost cel mai afectat în ultimele luni în Tunisia. Toate câștigurile pe care le-am obținut după revoluție, care este rezultatul unor generații de lupte, s-au diminuat”.
Constituția tunisiană garantează în mod clar libertatea presei. „Este regretabil că vedem că autoritățile recurg acum la căi pe care credeam că Tunisia le-a depășit. Ne exprimăm deplina solidaritate cu toți jurnaliștii și instituțiile media vizate de campanii de incitare și amenințări pur și simplu pentru că își fac datoria de a transmite adevărul”, afirmă președintele Euro-Med Monitor, Ramy Abdu.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*