◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Regimul din Kârgâzstan sporește hărțuirea presei independente

Autoritățile din Kârgâzstan au intensificat hărțuirea jurnaliștilor și a presei independente cu o serie de anchete penale asupra activității lor în ultimele luni, informează Human Rights Watch.
În urma unei moțiuni a Procuraturii Generale, o instanță districtuală din Bishkek a constatat că un post de presă privat, Next TV, este „extremist”, pentru că a postat un comentariu al unui organism media ucrainean, Ukraine Now. Instanța l-a trimis pe directorul Next TV, Taalaibek Duishenbiev, în arest preventiv, sub acuzația de incitare la ură interetnică, pentru repostarea comentariului. „Autoritățile kârgâze spun că protejează libertatea de exprimare, dar încearcă să reducă la tăcere vocile critice și să pună capăt mass-media independente prin anchete penale și acuzații false. Autoritățile ar trebui să-l elibereze pe Taalaibek Duishenbiev și să renunțe la toate acuzațiile nefondate împotriva lui și a altor ținte mass-media care încalcă dreptul la libertatea de exprimare”, a declarat Syinat Sultanalieva, cercetător pentru Asia Centrală la Human Rights Watch. Și Comitetul de Stat pentru Securitate Națională (SCNS) a inițiat o anchetă penală asupra Next TV, pentru repostarea articolului incriminat, iar poliția a percheziționat biroul, l-a reținut pe Duishenbiev, a confiscat echipamentul și, în cele din urmă, a sigilat biroul. Atât procurorul, cât și agenția de securitate pot aduce acuzații, dar agenția de securitate invocă amenințări la adresa securității naționale.
decizia de a închide biroul postului, însă judecătoria a respins recursul. Avocatul poporului din Kârgâzstan, Atyr Abdrakhmatova, a cerut instanțelor să examineze legalitatea închiderii biroului Next TV de către serviciile de securitate.
Next TV este al treilea mijloc de presă vizat de autoritățile din Kârgâzstan în ultimele luni. La 1 februarie, procuratura districtuală Pervomaiskiy a inițiat o anchetă penală cu privire la repostarea de către Kaktus.Media a unui articol al unui mijloc de presă tadjik, Asia Plus. Parchetul a spus că aceste acuzații constituie infracțiune în temeiul articolului 407 din Codul penal, „propaganda de război” și difuzarea de informații care vizează „provocarea agresiunii unei țări împotriva alteia sau declanșarea unui conflict militar”. Ancheta este în derulare, scrie hrw.org/news.
Pe 22 ianuarie, poliția orașului Bișkek l-a reținut pe jurnalistul de investigație Bolot Temirov, directorul Temirov Live, o publicație online independentă. Mulți din mass-media kârgâză consideră cazul ca o serie de represalii pentru ancheta echipei redacționale asupra schemelor dubioase de export de combustibil legate de conducerea Comitetului de Stat pentru Securitate Națională. Raportul acelei investigații a fost difuzat în premieră pe canalul YouTube al postului cu doar două zile înainte ca autoritățile să efectueze o percheziție.
Această hărțuire a jurnaliștilor de investigație și a instituțiilor media independente are loc pe fundalul altor eforturi de cenzurare a libertății de exprimare. Pe 21 februarie, Ministerul Culturii, Informației, Sportului și Politicii Tineretului a înaintat spre examinare publică un proiect de decret de implementare a Legii privind protecția împotriva informațiilor false, semnat de președintele Sadyr Japarov la 23 august 2021. Human Rights Watch consideră că legea deschide calea pentru cenzura administrată de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *