◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

“În așteptarea luminii”. Dan D.Farcaș

Stabilit în capitală, Dan D. FARCAȘ revine, anual, acasă. Întâmplător sau nu, într-un timp al redefinirii identitare culturale a orașului de pa Bârzava, în 3 iulie 2019- dată de referință pentru Reșița, Dan D. FARCAȘ a prezentat, la librăria Semn de Carte volumul  ˝În așteptarea luminii ˝(ed.Tim).

„Din porunca Augustei Therezia, sub îngrijirea lui Muller şi Redanger s-a ridicat acest furnal”- se află inscripţionat pe o placă menită să amintească, în timp, despre un eveniment căruia oraşul Reșița îi datorează existenţa. La 3 iulie 1771 au fost puse în funcţiune primele furnale: Josephus şi Franciscus, așezarea dezvoltându-se și definindu-se identitar, în timp, prin industriile siderurgică și constructoare de mașini. “Cetatea de Foc”-  Reșița, traiește în fiecare din noi. Unii ne-am nascut aici, alții- în numar considerabil- am fost aduși și am rămas,  fiecare dintre noi fiind adânc amprentați de focul aprins acum 248 de ani. Și indiferent unde suntem, aici sau dincolo, mai aproape sau mai departe, purtăm arsura dorului, nostalgia funicularului și a clocotului de viață. „Cele două furnale aveau la vremea respectivă zece metri înălţime şi, de-a lungul timpului, au suferit intervenţii tehnologice, absolut necesare. Ceea ce este important, însă, pentru toată lumea, în special pentru Europa, e faptul că furnalele au rezistat şi rezistă şi cuptorul cu arc voltaic, pe aceeaşi vatră, ceea ce înseamnă un sit special, pentru care Reşiţa ar fi meritat să fie protejată UNESCO, pentru că aşa ceva, adică sit în sit, nu se mai găseşte“, a specificat dr.fil. Ada D. Cruceanu, fost director al Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Caraș-Severin la sărbătoarea celor 248 de ani, eveniment organizat la Centrul Cultural ”Alexander Tietz” al Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, remarcă demnă de reținut mai ales de autoritățile îndrituite să acționeze în acest sens.

În 3 iulie 2019 una dintre personalitățile reșițene de marcă,  Dan Dezideriu FARCAȘ a revenit acasă. Născut în 1940, la Reșița, este un matematician, informatician, scriitor, cercetător român al fenomenului OZN și al civilizațiilor extraterestre. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică la Timișoara și este  Doctor în Matematici al Universității București. În 1962 a lucrat, ca informatician, la primul calculator electronic civil din Romania  MECIPT-1, de la Institutul Politehnic din Timișoara. Din 1968, la CEPECA, a realizat proiecte de informatizare și a predat cursuri de informatică. După 1990 a fost, un timp, director la Institutul Român de Management, director și director adjunct al Centrului de Calcul și Statistică Sanitară, unde a lucrat până în 2010. A fost ales în 1993 membru titular al Academiei de Științe Medicale. Din anul 1998 a fost vicepreședinte, iar din 2011 este președintele Asociației pentru Studierea Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN) din România. Din 2006, este cetățean de onoare al municipiului Reșița. Autor de studii și semnatar al peste 30 de cărți de specialitate, autobiografice, memorialistice, filozofice și beletristică apărute la edituri de elită din țară și străinătate, printre ele fiind: Hoinărind prin Reșița pierdută (ed. Tim) ajunsă la ediția a III-a, Supercivilizații în Cosmos (ediția pentru Știință S.I.T., București, 2007), Labirintul Cunoașterii (ed. Paideia, București, 2009), Gândirea pluralistă (Ed. Tiparg, Pitești, 2014), Informatica de sănătate din România, 50 de ani de istorie trăită (Ed.Universitară „Carol Davila”, București, 2014), OZN – răpirile extraterestre (cu Emil Străinu, Ed. Triumf, București, 2015), Fapte și Răspântii (Ed. Tim, 2015), UFOs over Romania (Flying Disk Press, Pontefract, UK, 2016), Enigma lumilor paralele (Ed. Școala Ardeleană,2017), OZN-uri deasupra României (Ed. Lifestyle, 2017), UFOs über Rumänien (Ancient Mail Verlag, Gross-Gerau, 2018)

Continuarea pe semndecarte.metarsis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *