◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Guvernul britanic întărește protecția conținutului jurnalistic profesionist pe marile platforme sociale

Accesul cetățenilor la jurnalism online de încredere și de înaltă calitate va primi un impuls suplimentar odată cu noia măsură a Guvernului britanic, care adaugă reguli de protecție mai solide privind siguranța online.
Un amendament la proiectul de lege depus de miniștri este menit să protejeze împotriva eliminării arbitrare a articolelor de la jurnaliști, de la instituțiile de știri recunoscute, atunci când sunt distribuite pe platformele de socializare.
Potrivit Ofcom, jumătate dintre adulții din Marea Britanie folosesc rețelele sociale pentru știri, Facebook, Twitter și Instagram fiind cele mai populare platforme în acest scop. Internetul este cea mai folosită platformă pentru consumul de știri în rândul tinerilor de 16-24 de ani și al persoanelor din grupurile etnice minoritare.
Dar conținutul de știri a fost eliminat sau făcut mai puțin vizibil de moderatorii sau algoritmii rețelelor de socializare, din motive neclare, adesea la apogeul ciclurilor de știri. De exemplu, anul trecut, YouTube a eliminat brusc canalul TalkRadio, apoi l-a restabilit 12 ore mai târziu, admițând că mutarea a fost „o greșeală”, potrivit gov.uk. Măsurile pe cale de a fi implementate vor ajuta la abordarea acestei situații și reprezintă un nivel suplimentar de protecție față de garanțiile deja înscrise în proiectul de lege pentru jurnalismul online.
În prezent, proiectul de lege nu ar împiedica platformele să elimine conținutul editorilor de știri sau să-l facă mai puțin vizibil dacă ar decide să-l examineze pentru posibile încălcări ale termenilor și condițiilor lor, chiar dacă în cele din urmă nu au găsit nicio vină în el. Conform noului amendament, companiile de categoria 1 – inclusiv cele mai mari și mai populare platforme de social media – vor fi acum obligate să se asigure că articolele editorilor de știri recunoscuți rămân vizibile și accesibile pe site-urile lor, chiar dacă sunt examinate de moderatori. Aceștia vor fi obligați să notifice editorii de știri și să le ofere un drept de recurs înainte de a le elimina sau de a modera conținutul sau de a lua orice acțiune împotriva conturilor lor. Acest lucru va reduce riscul ca platformele să ia decizii arbitrare sau accidentale de moderare împotriva conținutului editorilor de știri, care joacă un rol neprețuit în societatea și democrația din Regatul Unit. „Am văzut că firmele de tehnologie îndepărtează în mod arbitrar jurnalismul legitim, cu o lipsă totală de transparență, iar acest lucru ar putea afecta grav discursul public. Aceste protecții suplimentare vor împiedica acest lucru să se mai întâmple.Democrația noastră depinde de accesul oamenilor la jurnalism de înaltă calitate, iar legea noastră de lider în lume privind siguranța pe internet aduce noi garanții dure pentru libertatea de exprimare și pentru presa online”, punctează secretarul pentru mediul digital Nadine Dorries.
Legea privind siguranța online din Marea Britanie este o legislație revoluționară, care face companiile de tehnologie să răspundă în fața autorității independente de reglementare Ofcom pentru menținerea utilizatorilor în siguranță. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *