default-logo

O nouă ediție a revistei Gutenberg, la Arad

Motto: „Oprește, Doamne, trecerea!/Știu că unde nu e moarte, nu e nici iubire,/totuși, Te rog:/Oprește, Doamne, ceasornicul cu care ne măsori destrămarea.” (Lucian Blaga, În marea trecere, 1924)

Dintru început, facem precizarea că acest motto este ales pentru a accentua stabilimentul creat nouă, între bucuria existenței (și prin scris) pe acest pământ.

Revista Gutenberg din luna iunie a ieșit din tipar, sub soarele dogoritor care îi înveșmântă, metaforic, coperta întâi. Conținutul bogat (112 pagini) este structurat pe generice de un real interes: Editorial, Aradul-documentar, Restituiri, Literatura de sertar, Gazete și gazetari, Salon Gutenberg-spații de locuire, La o ceașcă de cafea, duminica, Cu ochiul liber, Aria diversitas ș.a.

Cu bucuria cuvântului scris, sunt inserate în revistă considerații privind volumul Jurnaliști arădeni. Selfie, Lavinia Betea și Vasile Filip, autori, volum apărut recent și despre care prof. univ. dr. Ioan Biriș scrie cu aplomb și acuratețe (pag. 63-65). Alte considerații, tot la acest subiect, sunt semnate de Carina A. Baba și Florica R. Cândea (pag. 101-102).

Suntem încă marcați de pierderea celui care a condus destinele UZPR aproape zece ani, domnul președinte Doru Dinu Glăvan, și ne dorim a întregi spectrul manifestărilor omagiale la momentul dezvelirii bustului (realizat pe spesele familiei Daniela și Constantin Gumann) cu un crâmpei din eseul dedicat și publicat în revista Gutenberg 50 (pag.103-104): „Ce-aș fi spus dacă… Acum, conceput a fi un construct, aș numi timpul de acum, simplu: Doru Dinu Glăvan! Sau Apostol!” (acest eseu evocativ și expresiv a apărut de Ziua Ziaristului, 28 iunie a.c., și pe site UZPR).

Expresie a unui sentiment de prețuire, considerăm „aducerea Acasă la sediu” a ființei întrupate în Stea a celui înălțat, domnul președinte, ca un moment de evlavie liturgică!  Prefațăm și noi, de la Arad, această clipă, cu argumentul că, din luna septembrie, revista Gutenberg îl va consemna pe regretatul om de radio și presă scrisă, Doru Dinu Glăvan, în caseta tehnică, ca Membru onorific (alături de alți doi slujitori dedicați, Constantin Avădanei și Emil Pintea). Aceasta este și motivația motto-ului ales, ca far și călăuză, din incipitul acestui material.

Considerăm revista, prin toți colaboratorii și semnatarii, aproape trei mii, ca o simbioză și o formă de creație productivă, între prezent și trecut, pentru un viitor care ne obligă.

Florica R. Cândea, membru UZPR, redactor șef revista Gutenberg

Carina A. Baba, redactor șef adjunct revista Gutenberg

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*