◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Precizări în legătură cu poziția și atitudinea UZPR privind protestele din Piața Victoriei

Revenim cu unele precizări la comunicatele recente ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în legătură cu protestele din Piața Victoriei. O facem pentru a nu mai avea nimeni, niciun dubiu în privința rolului și rostului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România în viața cetății.
UZPR susține legea, legalitatea și legitimitatea. Uneori, sub presiunea evenimentelor, e greu să faci distincție între acestea și opusul lor. Avem însă, ca repere de evaluare, onestitatea profesională, răspunderea personală și, mai ales, loialitatea față de țara și de poporul tău. Nu suntem plătiți pentru asta, este o opțiune voluntară. Avem însă legitimitatea de a pretinde această loialitate celor pentru care ea este obligație de serviciu, întrucât pentru asta sunt plătiți de cetățeni. De aceea, când împotriva poporului român, sau a unei părți din el, se produc violențe de genul celor recente, obligația morală și profesională a oricărui ziarist – care nu e mercenar – este de a i se alătura. Este ceva ce nu se poate negocia, nici chiar atunci când însuși statul român, direct sau prin instituțiile sale, este cel care comite violența împotriva cetățenilor săi.
UZPR nu este un ONG de operetă sau de panoplie, este parte componentă vie a acestui popor și a acestei țări. Statul nu este decât o instituție. Jandarmeria Română, de asemenea. Ceea ce a făcut însă Jandarmeria Română în seară zilei de 10.08.2018 este în afara oricărei justificări morale, sociale sau de orice natură posibilă.
Niște români din diaspora, cetățeni, ca și noi, ai aceleiași țări, au venit la București să-și exprime democratic dezacordul față de conducerea actuală a României. Este dreptul lor, este dreptul democratic și constituțional al oricărui cetățean al patriei sale.
Nu știm – și nici nu ne antepronunțăm – cine și de la ce nivel poartă vină. Noi facem o judecată de conștiința in rem asupra faptelor. Iar faptele au fost revoltătoare. Și cerem Parchetului General și Justiției să facă lumină în acest caz tulbure și rușinos care ne descalifică în fața întregii Europe și a lumii. Atât în ceea ce-i priveşte pe jandarmi cât şi pe provocatorii lor. Și, dacă se poate, în regim de urgență, nu în 30 de ani, ca în cazul Mineriadei.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este o uniune de creație și de utilitate publică (și de conștiința publică, am putea adaugă) care nu face niciun joc politic, nu are partipriuri în acest sens și nu înțelege să abdice de la clauza de conștiință a profesiei de ziarist. Și atâta timp cât în această Uniune va există conștiință, UZPR va fi alături de faptele altora, oricine ar fi ei, persoane sau instituții, pe care le considerăm loiale cetățenilor români și democrației.
Această atitudine, care are, de fapt, valoare de crez, este expresia noastră, a Uniunii Ziariştior Profesioniști din România, față de orice semen al nostru, de oriunde ar fi el pe acest pământ. Și reținem, ca îndemn la această atitudine, cuvintele lui John Donne, alese de Ernest Hemingwai ca moto la romanul său “Pentru cine bat clopotele”:
„Niciun om pe lume nu-i doar un ostrov, stingher și de sine stătător; fiece om este o bucată din continent, o părticică din întregul cel de căpetenie; dacă marea îi smulge cu valurile un bulgăre, Europa e împuținată, așa cum ar fi orice limbă de pămînt, sau moșia ta ori a prietenilor tăi; moartea oricărui om mă vatămă pe mine, fiindcă mă aflu cuprins în omenire. Și, de aceea, niciodată să nu faci întrebarea pentru cine bat clopotele; pentru tine bat.”

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA

2 comentarii pentru “Precizări în legătură cu poziția și atitudinea UZPR privind protestele din Piața Victoriei

  1. DA ! UZP a luat o atitudine absolut corecta fata de evenimentele din 10- 12 august 2018 din Romania .

  2. ” Evenimentele ” desfasurate in capitala in perioada 10-12 august ,sub „coordonarea ” unor lideri ai PSD-ului si a unor ” specialisti ” din servicii , vor afecta credibilitatea externa a Romaniei, in acualul climat cenusiu din Europa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *