default-logo

30 de piese de artă khmeră au fost restituite Cambodgiei

Justiţia americană a restituit către Cambodgia 30 de piese de artă khmeră, furate din faimoasele temple din Angkor, potrivit AGERPRES. Procurorul federal din Manhattan, Damian Williams, a predat antichităţile furate ambasadorului Cambodgiei în SUA, Keo Chhea, în faţa presei. „Astăzi sărbătorim întoarcerea patrimoniului cultural al Cambodgiei către poporul cambodgian şi ne reafirmăm angajamentul de a reduce traficul ilicit de opere de artă şi antichităţi”, a declarat magistratul.
Printre cele 30 de artefacte se numără o sculptură din secolul al X-lea a zeităţii hinduse Skanda, călare pe un păun, şi o alta din aceeaşi perioadă, a zeului Ganesh. Ambele fuseseră furate din Koh Ker, o veche capitală khmeră, situată la 80 de kilometri de templele din Angkor, potrivit justiţiei federale americane.
Cele 30 de artefacte – datând din Epoca Bronzului până în secolul al XII-lea – au fost furate, alături de mii de alte piese, la sfârşitul secolului XX, în timpul războaielor din Cambodgia din anii ’70, urmate de redeschiderea ţării, în anii ’90.
Justiţia federală reaminteşte că mii de statui, sculpturi şi lintouri khmere au fost timp de zeci de ani scoase din Cambodgia având ca destinaţie comercianţi de antichităţi din Bangkok, Thailanda, înainte de a fi exportate ilegal către colecţionari, oameni de afaceri şi chiar muzee din Asia, Europa şi Statele Unite. Unul dintre aceşti comercianţi, britanicul Douglas Latchford, a fost inculpat în 2019 în SUA pentru trafic de opere de artă, însă decesul său a pus capăt cazului.
Justiţia din statul New York s-a angajat într-o amplă acţiune de restituire a artefactelor: din vara anului 2020 până la sfârşitul anului 2021, cel puţin 700 de piese au fost returnate unui număr de 14 ţări, printre care Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia şi Italia.
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*