default-logo

Carmen Bălan – Tăcerea Zeilor

În perioada 28 iulie – 10 august 2022, la Galeriile de Artă Ploiești a putut fi vizionată Expoziția de pictură „Tăcerea Zeilor”, a pictoriței Carmen Bălan; curator profesor – pictor Marilena Ghiorghiță.
Carmen Bălan s-a născut la data de 3 mai 1954 la Drăgășani, județul Vâlcea.
A absolvit Universitatea de Arte București, este artist plastic, membru UAP, profesor de educație plastică și istoria artei universale la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, din Câmpina. Talentul dumneaei s-a manifestat atât în pictură, cât și în literatură, fiind autoarea unui volum de proză „Povestiri pentru copii” și a unei plachete de poezii ”Reflexii lirice”.
În calitate de pictor a acordat mare atenție aprofundării tehnicii, înscriindu-se în linia marilor clasici.
Concepe arta ca pe un antidot contra suferinței umane, haosului, zbuciumului vieții contemporane, ca o pledoarie pentru tinerii debusolați.
A exersat toate tehnicile de lucru, a realizat un număr mare de lucrări care au fost prezentate la expoziții din țară și din străinătate: Paris, Stockholm etc.
Lucrările dumneaei s-au bucurat de aprecierea criticilor de artă: „Carmen Bălan te impresionează prin prospețimea, cromatica și claritatea liniei.” (Dan Grigorescu); „Este demn de toată admirația noastră elanul cu care an de an Carmen Bălan ne înnobilează simțirea, oferindu-ne diverse expoziții, selecții din opera sa, îmbogățită permanent cu noi creații. Fiecare expoziție nouă este mărturia unei trude îndârjite cu care artista încearcă să se biruie pe ea însăși… De fiecare dată am găsit adâncire în realizare, paleta a devenit mai personală, mai luminoasă. O stăpânire perfectă a mijloacelor de expresie, a echilibrului cromatic și emoțional” (Alin Ciupală).
Expoziția de la Ploiești, „Tăcerea Zeilor”, a fost dedicată memoriei părinților artistei, cărora le este recunoscătoare pentru educația pe care i-au dat-o.
Într-o lume bântuită de pandemie și război, temeri, durere și moarte, doamna Carmen Bălan și-a ales ca principală formă de supraviețuire, arta, prin cântatul la pianină și munca la șevalet cu ale cărei creații a venit să își încânte semenii în expoziția „Tăcerea Zeilor”.
Este de ajuns o simplă privire asupra acesteia ca să îți dai seama de temele predilecte ale artistei: natura și portretul.
Majoritatea tablourilor sunt dedicate naturii, în cea mai mare parte din zona Câmpina: „Peisaj la Provița”, „Podu’ cu tei”, „Primăvară la Câmpina”, „Primăvară la Trestieni”, „Pe Muscel” etc., dar și din alte regiuni ale țării și chiar din alte țări, precum: Republica Moldova și Grecia.
Are plăcerea de a picta in mijlocul naturii pentru a prinde fiorul acesteia.
Aici, în natură, zgomotul vieții actuale este înlocuit de tăcerea zeilor, de fapt, metaforă a copacilor al căror duh își propune să îl surprindă în picturile sale. Natura este imagine, dar și sentiment, stare de spirit. Indiferent de anotimp, peisajele descrise de Carmen Bălan sunt cuprinse de prospețime, puritate, lumină și transmit o stare de spirit optimistă, de gingășie, mângâiere, revigorare.
În ceea ce privește portretul este interesată de surprinderea trăsăturilor predominante ale caracterului. Pe chipul portretelor feminine, în funcție de vârstă și statut se citesc inocența, uimirea în fața miracolului vieții, cumințenia fetelor în devenire, dar dragostea și tandrețea maternă.
Un portret insolit este cel al lui Don Quijote, care nu se luptă cu morile de vânt, ci privește, profund și visător, poate spre o lume mai bună.
Și cine vrea să aibă un model de fire luptătoare, încrezătoare în viață și în puterea de a învinge este suficient să privească lucrarea „Autoportret”.
Cromatica este pentru Carmen Bălan un ajutor prețios pentru sugerarea ideii. Dacă majoritatea tablourilor transmit lumina și optimismul culorilor galben și verde, imaginea caldă, lipsită de griji, ce oscilează între bucolic și sacral, a unui tânăr ce cântă la caval este prezentată într-un tablou realizat în totalitate într-o singură culoare, oranj.
Vizitarea expoziției a creat, într-adevăr, acea stare de bine pe care pictorița Carmen Bălan și-a dorit și își dorește să o aducă în sufletele vizitatorilor și admiratorilor.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Î

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*