default-logo

Jurnaliștii sud-africani care relatează de la proteste, în pericol

Protestele din anumite localități din Africa de Sud au devenit violente, locuitorii incendiind clădiri publice și vehicule. Din păcate, jurnaliştii nu au fost cruţaţi. Reporterul Eyewitness News, Kgomotso Modise, a povestit că s-a simțit în nesiguranță în timp ce a acoperit protestul violent de la Tembisa: „Am început să simt tensiune când am încercat să intru în Essselenpark, am experimentat rezistență din partea rezidenților. Au început să mă amenințe, întrebând de ce nu eram acolo când au început protestul la miezul nopții, când au început. Am reușit să intru pentru că am văzut poliție – care mai târziu mi-a spus că intru pe propriul risc, pentru că ceea ce se petrecea acolo era potențial mortal”, a explicat jurnalista la o masă rotundă, la emisiunea tv Inside EWN.
Genevieve Quintal (foto), purtător de cuvânt al Amnesty International, care a luat parte la discuție, a spus că cetățenii își pot măsura libertatea pe baza libertății presei din țara lor. „Ceea ce este mai îngrijorător este că jurnaliştii trebuie să îşi cântărească opţiunile înainte de a ieși la să-și facă munca, să se uite dacă vor fi în siguranță în timp ce lucrează oriunde sunt trimiși acest aspect devine un deserviciu pentru relatare”.
Potrivit ewn.co.za, la conversație a făcut parte și purtătorul de cuvânt al Serviciului de Poliție din Africa de Sud, Lirazndzu Temba, care a subliniat că jurnaliştii trebuie să acorde prioritate siguranţei lor şi să ia în considerare faptul că poliţia este instruită pentru anumite situații, dar nu și protestatarii. (redacția UZPR)
Foto: Twitter

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*