◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Contract în valoare de peste 30 milioane de euro pentru modernizarea Aeroportului internaţional din Bacău

Aeroportul Internaţional ,,George Enescu” din Bacău va beneficia, peste  15 luni,  de creşterea  capacităţii portante şi de modernizarea a pistei  de decolare- aterizare, precum şi suprafeţelor  de mişcare aferente potrivit contractului semnat, la finalul săptămânii trecute de conducerile Regiei Autonome, ce manageriază activitatea porţii de intrare aeriană în municipiu, cu firma spaniolăFCC  Construccion SA , executantul lucrărilor decis după o licitaţie internaţională.

Valoarea proiectului, eligibil in cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, este 143.198.755 de lei , aproximativ 30 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată 85 la sută  din fonduri europene , 13 la sută de la bugetul de stat  şi 2 la sută  din cel al Consiliului Judeţean Bacău.

  FCC Construccion este o companie din Barcelona, face parte din grupul Fomento de Construcciones y Contratas, lider pe piaţa spaniolă de construcții şi servicii. În baza experienței acumulate în 115 ani de activitate a realizat între alte investiții linia de mare viteză Madrid – Valladolid, Viaductul  San Marco din Mexic, Autostrada 130 din zona Miami şi cea denumită Galway din Irlanda, SUA, linii de metrou din Lisabona, Atena, Singapore, New Delhi, Riyadh şi Toronto, in Romania realizând pasajul ,,Basarab” din Bucureşti,  55 de km de autostradă,şi participând la reabilitarea a peste 200 km de drumuri naţionale. În prezent, firma spaniolă realizează lucrări  la Aeroportul din Ciudad de Mexico, al treilea ca mărime din lume , după ce a mai construit mai mult de 4,5 milioane de metri pătraţi de piste de aeroport şi 2,2 milioane de metri pătraţi la terminale de aeroport .

La semnarea contractului , ce prevede pe parcursul celor 15 luni de execuţie a lucrărilor , doar 47 de zile de întrerupere a activităţii pe aeroportul băcăuan , au participat europarlamentarul roman Dragoş Benea, iniţiatorul proiectului în urmă cu 6 ani când era preşedintele Consiliului Județean Bacău , instituţie în proprietatea căreia se află aeroportul, parlamentari romani , autorităţi locale.

,,În data de 9 noiembrie 2017 începeau lucrările de realizare a noului terminal, investiție finalizată doi ani mai târziu , tot pe 9 noiembrie . Iată că acum , tot întro zi de 9 noiembrie începe o nouă etapă în modernizarea aeroportului din Bacău. Sunt sigur ca  este , iarăşi , un debut de bun augur, la finalul căruia  Aeroportul Internaţional George Enescu , să devină cel mai important din zona Moldova, deschizând într-o primă etapă perspectiva unor noi rute  de legătură ale muncipiului cu oraşe din Europa ”, a declarat  pentru Agerpres Dragoş Benea.

Potrivit deputatului Lucian Şova , fost ministru al transporturilor  la semnarea contractului de finanţare  a proiectului din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pista principală de decolare- aterizare a aeroportului băcăuan , de peste 2,5 km lungime, ce urmează a deservi şi activităţi ale aviaţiei militare , va permite aterizarea oricărei aparat de zbor de mari dimensiuni”.

Costurile de modernizare a Aeroportului Internaţional ,,George Enescu” din Bacău, investiţie începută în urmă cu peste 9 ani,  dar ale cărei lucrări au stagnat până în 2017 din cauza unor impedimente juridice , activitatea pe şantier fiind reluată abia în 2015,  se ridică, peste 45 de milioane d euro , din care 37,5 milioane de euro fiind asigurate din fonduri europene. Până în prezent s-a realizat şi pus în funcţiune un nou turn de control dotat cu aparatură de ultimă generaţie în domeniu, o aerogară care prin utilităţile instalate poate asigura, în condiţii  excelente , traficul a aproape un milion de călători de an , o parcare pentru mai bine de 300 de autoturisme, infrastructură de staţionare a aparatelor de zbor, iar , în prezent , se realizează şi o şosea , pe patru piste de rulare, ce asigură legătura aeroportului cu principala arteră de circulaţie din municipiul Bacău. 

Anul trecut Aeroportul băcăuan a deservi peste 400.000 de călători, urmare a noilor investiţii estimându-se o dublare a acestora în următorii 3-4 ani. 

În prezent la Bacău se  mai află în construcție  şi centura ocolitoare a municipiului, cea mai importantă investiţie a judeţului . 30 LA SUTĂ DIN VOLUMUL DE LUCRĂRI ESTE REALIZAT, ÎNCEPÂND DIN LUNA MAI , DATA DECLANȘĂRII OPERAŢIUNILOR DE CONSTRUCȚIE DIN TEREN.

Cornel Cepariu / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *