default-logo

Turnul Fecioara Maria al bazilicii Sagrada Familia, inaugurat în decembrie

Al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia din Barcelona, turnul Fecioarei Maria, va fi inaugurat pe 8 decembrie, informează AFP.

Structura de 138 de metri va avea în vârf o stea realizată din sticlă şi oţel inoxidabil. Înainte de inaugurarea turnului, steaua cu o greutate de 5,5 tone va fi montată în vârful său, pe 29 noiembrie. Steaua, care a costat 1,5 milioane de euro şi a fost realizată din materiale capabile să reziste razelor soarelui, „va avea în centrul său 12 proiectoare, în fiecare dintre punctele sale, şi astfel va străluci ca o nouă stea pe cerul Barcelonei”, a declarat presei Jordi Fauli, arhitectul-şef al bazilicii Sagrada Familia. Pe 8 decembrie, de sărbătoarea Imaculatei Concepţii (zi liberă în Spania), la ora locală 19:40, (18:40 GMT), turnul va fi luminat pentru prima dată.

În ceea ce priveşte turnul, acesta va fi al doilea cel mai înalt din Sagrada Familia şi al nouălea construit din cele 18 proiectate de arhitectul modernist Antoni Gaudi. „Rămân apoi celelalte cinci turnuri centrale: cel al lui Iisus Hristos şi cele ale celor patru evanghelişti, la care lucrările au început dejà”, a adăugat arhitectul.

Finalizarea lucrărilor şi finanţarea acestora sunt legate de reluarea turismului, întrucât construcţia bazilicii depinde de donaţii, de sponsori şi de biletele vândute vizitatorilor, mult mai puţin numeroşi în condițiile pandemiei de coronavirus.

Deşi fluxul de turişti s-a reluat, acesta se menţine sub nivelurile de dinainte de pandemie.

„Nu ne vom întoarce la nivelurile din 2019 înainte de sfârşitul lui 2023 sau de începutul lui 2024”, susţine Xavier Martinez, directorul general al grupului responsabil de construcţia Sagrada Familia. Grupul urmează să se întâlnească la sfârşitul anului 2022 pentru a stabili o nouă estimare a datei de finalizare a lucrărilor la bazilică.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*