default-logo

Cum se acumulează bogăția (II)

Donație a Fundației Bill și Melinda Gates

Angajamentul oferit de Bill & Melinda Gates Foundation, anunţat pe 6 noiembrie 2022, la reuniunea pentru climă COP27, din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, va permite micilor fermieri din Africa sub-Sahariană şi Asia de Sud să reziste mai bine la secetele, caniculele şi inundaţiile extreme, care au fost agravate de schimbările climatice. Fundaţia a precizat că sumele deblocate ar urma să încurajeze noile tehnologii, să susţină femeile fermier şi să favorizeze inovaţiile în gestionarea şeptelului (https://www.stiripesurse.ro/fundatia-bill—melinda-gates-doneaza-14-miliarde-de-dolari-micilor-fermieri-din-africa-si-asia_2644185.html, postat pe 7 noiembrie 2022): peste două milioane de persoane depind de micile ferme pentru alimente şi venituri, dar cu toate acestea mai puţin de 2% din finanţarea care are legătură cu clima şi care este acordată la nivel global este direcţionată spre a ajuta micii fermieri să se adapteze la schimbările climatice.

„Este nevoie de mai multă finanţare pentru a ne asigura că inovaţiile agricole şi tehnologice sunt accesibile comunităţilor vulnerabile pentru a le ajuta să se adapteze la schimbările climatice”, a declarat Bill Gates, co-preşedintele fundaţiei care îi poartă numele. Femeile sunt responsabile pentru 43% din forţa de muncă din agricultură în ţările în curs de dezvoltare, dar au un acces mult mai redus la finanţare, drepturi în justiţie şi educaţie decât bărbaţii ca urmare a inegalităţii de gen: „Femeile din zona rurală a Africii sunt coloana vertebrală a sistemelor alimentare din ţările lor, dar, cu toate acestea, nu au avut niciodată acces egal la resursele de care au nevoie pentru a-şi atinge potenţialul deplin”, a declarat Melinda French Gates.

Elon Musk a cumpărat Twitter

Pentru a cumpăra reţeaua de socializare Twitter pentru 44 miliarde de dolari, patronul Tesla a vândut deja acţiuni în valoare 15,5 miliarde de dolari pentru a finanţa parţial preluarea platformei de microblogging (cf. https://www.stiripesurse.ro/tesla-cate-miliarde-de-dolari-a-incasat-elon-musk-pentru-ultimele-actiuni-vandute_2646665.html, postat pe 9 noiembrie 2022): el a preluat controlul Twitter pe 28 octombrie 2022, a dizolvat apoi consiliul de administraţie, i-a concediat pe şefi, a disponibilizat jumătate din cei 7.500 de salariaţi şi a anunţat că certificarea autenticităţii conturilor, înainte gratuită, necesită acum o taxă lunară de 8 dolari.

Tot pe 9 noiembrie 2022, eurodeputaţii din grupul Renew Europe au cerut audierea lui Elon Musk în Parlamentul European pentru „a afla mai multe despre intenţiile sale” şi pentru a-i aduce aminte de obligaţiile pe care le are. Deşi nu se cunosc încă în totalitate intenţiile precise ale noului proprietar al Twitter, declaraţiile şi acţiunile sale de până acum sunt o sursă de îngrijorări”, a precizat al treilea grup din Parlamentul European într-o scrisoare trimisă preşedintei instituţiei, Roberta Metsola. „Există motive bune să credem că standardele care erau cele ale Twitter până acum ar putea fi slăbite, într-un moment în care lupta împotriva ingerinţelor electorale, dezinformării şi discursurilor de incitare la ură sunt mai importante ca niciodată”, subliniază eurodeputaţii în această scrisoare semnată de vicepreşedinta Dita Charanzova şi de eurodeputata Sophie in’t Veld din Grupul Renew Europe, care i-a cerut Robertei Metsola să-l invite pe Elon Musk pentru o audiere în Parlamentul European pentru a-i „reaminti obligaţiile care îi revin în virtutea legislaţiei UE şi a codului bunelor practici din 2022 în materie de dezinformare”.

          Taxarea bogaților lumii

            Oxfam și mai multe alte organizații internaționale, precum şi un grup de filantropi milionari, au propus taxarea celor mai bogaţi Oameni de pe planetă (Propunere: 2,52 de mld. $ anual, din taxarea celor mai bogați pământeni (cursdeguvernare.ro):  impozitarea acestora ar putea genera un plus de 2,52 miliarde de dolari anul, sumă ce poate fi folosită pentru a salva de la sărăcie extremă milioane de persoane și ar ajuta la vaccinarea anti-Covid a populației din țările sărace. Într-o scrisoare deschisă, adresată participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au explicat că sistemul fiscal actual „nu este echitabil. Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să-şi plătească partea echitabilă”, se arată în scrisoare.

            „Pe măsură ce miliarde de Oameni se luptă să supravieţuiască în Timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control: acest lucru nu poate fi corect”, a declarat Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una dintre organizaţiile afiliate grupului care susţine această iniţiativă. Un raport Oxfam a indicat la începutul anului 2022 că cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, inclusiv Jeff Bezos şi Elon Musk, şi-au dublat valoarea patrimoniului la 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie Covid-19, ca urmare a creşterii la bursă a companiilor la care sunt acţionari.

            Taxele propuse, care ar putea duce la colectarea a 2,520 miliarde de dolari în fiecare an sunt următoarele: a) un impozit anual de 2% pentru persoanele cu o avere de peste cinci milioane de dolari; b) 3% pentru activele de peste 50 de milioane de dolari; c) 5% pentru ce depăşeşte un miliard de dolari. Cu această sumă, 2,3 miliarde de Oameni ar fi scoşi din sărăcie şi toţi Oamenii de pe planetă ar putea fi vaccinaţi împotriva Covid-19, în condiţiile în care, în prezent, în multe ţări rata vaccinării este extrem de scăzută, în special pe continentul african. Banii obţinuţi din impozitarea celor mai bogaţi Oameni ai planetei ar putea oferi, de asemenea, asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

            Averile celor mai bogaţi zece oameni din lume s-au dublat de la începutul pandemiei de coronavirus, conform analizei prezentate de Oxfam („o comunitate globală de Oameni care cred într-o lume mai bună și radical mai bună, în care toată lumea are puterea de a prospera, nu doar de a supraviețui. Credem că putem depăși sărăcia luptând împotriva nedreptăților și inegalităților care o alimentează”, (cf. About us | Oxfam GB). Ritmul de îmbogățire în pandemie a fost fără precedent, fiind vorba de o creștere mai mare decât în ultimii 14 ani la un loc, atrage atenția Oxfam. Cei mai bogați oameni din lume au devenit astfel și mai bogați, în Timp ce a crescut numărul celor care trăiesc în sărăcie. Averea însumată a bogaților lumii a crescut de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari – cu variații semnificative între ei, averea lui Musk crescând cu peste 1.000%, în timp ce cea a lui Gates – cu 30%; concomitent, în 2020 și 2021 peste 160 de milioane de Oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei, arată organizaţia de caritate Oxfam, într-un document publicat sub titlul „Inegalitatea ucide”.

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*