default-logo

„Ucraina. Viaţa din faţa tancurilor”, expoziţie de fotografie de război semnată de jurnalistul AGERPRES Cristian Lupaşcu

La Galeria de artă „La Gard” din Parcul Copou in Iași a fost vernisată expoziția de fotografie de război „Ucraina. Viaţa din faţa tancurilor”, cu lucrări realizate de jurnalistul AGERPRES Cristian Lupaşcu. „Sunt imagini foarte dure, surprinse în mai multe localităţi mari ale Ucrainei, unde atacurile şi bombardamentele armatei ruse au fost foarte intense şi grave şi s-au soldat cu foarte mulţi morţi. Sunt imagini cu clădiri de patrimoniu care astăzi nu mai sunt. Mai avem imagini cu oraşul Viniţa la câteva minute după ce a fost atacat cu două rachete ruseşti, unde au murit peste 30 de oameni şi au fost peste 200 de răniţi. Sunt imagini cutremurătoare. Oamenii nu trebuie să uite că în Ucraina încă mai este război şi că scenele surprinse de mine la momentul respectiv se repetă zilnic, dacă nu de multe ori pe zi”, a declarat, la deschidere, Cristian Lupaşcu.
Printre imaginile din expoziţie se regăsesc: înmormântarea unui militar ucrainean ucis în războiul declanşat de Federaţia Rusă la Storojinet, centrul oraşului Viniţa – atacat cu rachete, cozi la alimente la Borodianka, case, blocuri şi obiective instituţionale din Harkov distruse de armata rusă, tancuri ruseşti distruse la Bucea în urma unei ofensive a armatei ucrainene, bombardarea podului din Borodianka, ce leagă Kievul de Polonia, o misiune de căutare a supravieţuitorilor la Borodianka, după bombardarea oraşului, muniţie de război abandonată sau depozitată.
„Este o expoziţie prin intermediul căreia colegul nostru Cristian Lupaşcu vrea să aducă în discuţie în primul rând realitatea din teren. Pentru noi, jurnaliştii, e cea mai importantă armă atunci când pe teren avem propriii colegi. (…) Noi, ca jurnalişti, ne-am obişnuit să vedem şi să auzim multe. Însă, până şi pentru noi aceste imagini parcă depăşesc puţin limita sensibilităţii şi empatiei”, a susținut Claudia Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.
Expoziţia poate fi văzută la Iaşi până pe 27 noiembrie.
Cristian Lupaşcu este jurnalist AGERPRES din anul 2006. De la începutul războiului a efectuat şase deplasări în Ucraina, în perioada martie – iulie 2022.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*