◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Papa Francisc, 2019 va fi un an crucial

Papa Francisc se pregăteşte pentru un an care se anunţă crucial şi care va fi marcat de un summit cu privire la abuzurile sexuale, summit pentru care toţi preşedinţii de conferinţe episcopale sunt convocaţi la Vatican, între 20 şi 24 februarie, consemnează cotidianul La Croix.

Evenimentul din februarie este descris de părintele Federico Lombardi, fost purtător de cuvânt al Papei, drept unul „fără precedent” şi menit să „dea impulsul necesar unor progrese urgente”. „Chiar şi în mediul ecleziastic sunt voci care susţin că e timpul să se schimbe subiectul, că nu e nevoie să se acorde atâta atenţie acestei chestiuni. Dar este o greşeală”, atenţionează Lombardi în revista La Civilta cattolica.

Actualul purtător de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, a dat asigurări recent că problema abuzurilor reprezintă „o prioritate fundamentală” pentru papă.

O altă etapă importantă pentru Vatican în 2019 este publicarea prevăzută de Paşti (21 aprilie) a noii constituţii apostolice care reorganizează activitatea Curiei (administraţia Vaticanului).

Reformă solicitată ferm de cardinali în cursul reuniunilor care au precedat conclavul în urma căruia a fost ales Papa Francisc, noul suveran pontif s-a angajat să o lanseze din primele săptămâni de pontificat. Consiliul cardinalilor – „C9”, devenit „C6” – trebuie să pună între timp la punct ultimele detalii.

În fine, în octombrie va avea loc Sinodul pentru Amazonia, reuniune care se anunţă de asemenea importantă pentru viitorul Bisericii catolice, având pe agendă atât probleme de ecologie, cât şi chestiuni care ţin de organizarea locală a bisericii.

În plus, Papa Francisc va face numeroase vizite în străinătate. Patru sunt deja programate oficial: în Panama, între 23 şi 27 ianuarie, pentru Zilele mondiale ale tineretului, apoi la Abu Dhabi, între 3 şi 5 februarie, în Maroc, la 30-31 martie, şi în Bulgaria şi Macedonia, între 5 şi 7 mai.

Acestor destinaţii li se mai adaugă Japonia, vizită pe care a anunţat-o personal, şi poate Madagascar şi România, scrie La Croix.

Inutil de remarcat că acest program – chiar dacă deplasările sunt limitate, ţinând cont de vârsta papei – se anunţă obositor pentru un om de 82 de ani – împliniţi la 17 decembrie – care nu-şi ia concedii şi care îşi începe ziua de lucru în zori.

Dar, deşi nu se menajează, Papa Francisc se ocupă şi de el, şi chiar dacă iniţial a părut marcat de loviturile dure încasate de-a lungul lui 2018, în ultimul timp s-a arătat mult mai în formă, semn al unei combativităţi crescute, susţinute şi de rugăciune.
De altfel, a şi slăbit, probabil sub efectul unui regim: cei care l-au întâlnit recent afirmă că masa de seară a Papei Francisc constă în kiwi şi ananas, alt mod de a se asigura că va funcţiona în parametri optimi într-un an decisiv pentru pontificat, potrivit Agerpres, scrie Realitatea.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *