Calendarul Certitudinea 2019 – ianuarie

MIHAI EMINESCU
(15 ianuarie 1850-15 iunie 1889)

Mihai Eminescu nu a fost doar poet şi gânditor, ci şi un mare jurnalist român (cel mai mare) şi, în această calitate, primul analist economic şi politic din istoria României.
● Promotor al sociologiei, el a introdus în această disciplină conceptul de „patologie socială”, cu 14 ani înaintea lui Emile Durkheim, fondatorul școlii franceze de sociologie, căruia i se atribuie paternitatea acestui termen. Numai că aceasta se întâmpla în 1895, în cartea lui Durkheim, „Regulile metodei sociologice”, pe când Eminescu o făcuse la 4 ianuarie 1881, în ziarul TIMPUL, într-un articol intitulat „Patologia societății noastre”.
● Universalitatea lui Eminescu este și o certitudine statistică, prin numărul traducerilor în alte limbi. În acest moment statisticile relevă faptul că Eminescu a fost tradus în 150 de limbi din 250 de ştate, una dintre acestea fiind limba Esperanto, într-o ediție apărută la Timișoara, în 2001.
● Viziunile economice, politice, sociologice, antropologice și istorice ale lui Eminescu au servit dezvoltării altor popoare, în timp ce în țara sa este încă ignorat sub aceste aspecte. Ele au ajuns în Brazilia prin intermediul unei lucrări de importanță mondială a economistului român Mihail Manoilescu, discipol al marelui poet și gânditor. Teoria despre stat a lui Eminescu (Teoria Statului Organic) a fost încorporată în lucrarea acestuia, „Théorie du protectionism et de l’échange internaţional” care, tradusă în portugheză în 1932, a ajuns în Brazilia, unde a devenit curs universitar, iar din 1970 program economic pentru întreaga țară. Ca urmare a acestui program, Brazilia a avut, în anii 1970, cea mai mare creștere economică din lume.
● În acest sens, un mare diplomat brazilian, José Jeronimo Moscardo de Souza, fost ambasador al acestei ţări în România, a făcut, în 2003, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Academiei Române, o declaraţie care nu mai lasă loc la interpretări: „Vreau să mulţumesc României şi în special domnului Eminescu, datorită căruia Brazilia a avut cea mai mare dezvoltare economică din lume”. Astăzi, Eminescu și Mihail Manoilescu sunt considerați fondatori ai Braziliei moderne.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.