default-logo

Dr. Radu Rey – un Apostol al muntelui românesc / Dinu Săraru

Am intrat în istorie cu un strigăt al disperării devenit emblematic pentru destinul naţional până azi al României:

„Munţii noştri aur poartă,

Noi cerşim din poartă-n poartă.“

Acest strigăt emblematic n-a fost niciodată mai evident, mai acuzator, mai dramatic decât astăzi, când, aproape de trei decenii, muntele românesc face subiectul unui jaf naţional şi internaţional fără egal în istorie.
Raşi pur şi simplu, majoritatea munţilor noştri din mai toate „Zonele montane“ au rămas căpăţâni chiluge de o tristeţe înfiorătoare şi în Moldova şi în Bucovina şi în Ţara Moţilor şi în Maramureş şi mai peste tot. Păduri seculare, arbori seculari de cele mai nobile esenţe au fost puse şi sunt puşi la pământ, tăiate şi tăiaţi în neştire, dar cu o ştiinţă a jafului şi a distrugerii puse în slujba capitalului intern şi internaţional oneros, mai ales în ambele cazuri şi jaful nu s-a terminat nici până azi, ca şi când ne-am afla în faţa neputinţei generalizate din partea interesului naţional.

Am fost împreună cu Adrian Păunescu martori şi solidari ai zbaterilor Dr. Radu Rey de la Piatra Neamţ în anii când Ceauşescu a fost convins de dreptatea şi lupta acestui bărbat care, cu o ambiţie şi cu un eroism ce l-au costat trei infarcturi, a reuşit să determine în anii de până în 1990 recunoaşterea faptului că există, dătătoare de speranţă şi de bogate roade, o Economie a Zonei Montane. Atunci, în acei ani, când dr. Rey era încă tânăr şi învingea infarct după infarct, Apostolul nostru a fost recunoscut pe plan european ca vicepreşedinte al unui institut european al economiei montane.

Au urmat anii jafului sălbatic despre care am pomenit şi la care presa n-a încetat să se refere chiar dacă până la urmă fără succes, când dr. Rey şi el mereu mai bătrân, mereu mai ostenit, mereu mai gârbovit, dar şi mai nădăjduitor fără speranţă, a continuat să atragă atenţia asupra indiferenţei generale cu care este tratat de către corupţia clasei politicianiste, strigătul:
„Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă.“

Miercuri, 2 ianuarie 2019, un glas al victoriei ajunsă la capătul zbuciumului unei vieţi, dr. Radu Rey m-a anunţat telefonic de la Piatra Neamţ că a reuşit să facă să se impună în Parlament o Lege a muntelui, şi, fireşte, a Economiei Montane specifice, însoţită de cinci legi adiacente cuprinzând programul Economiei Montane.
Am aflat astfel că, în sfârşit, s-au pus bazele legalizării conceptului de Economie Montană care ar putea pune capăt şi jafului şi ar putea impune un prag al dezvoltării unui program care să facă din aurul munţilor noştri în viitorime o şansă pentru România, recunoscută ca egală între ţările membre ale Consiliului Europei, ca o vatră purtătoare de aur exploatată numai în interes naţional.
Îi doresc din acest colţ de pagină dr. Radu Rey toţi anii de realizări pe care îi merită biografia şi militantismul lui unic de Apostol al muntelui românesc.

Dinu Săraru
adevarul.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.