◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Mesajul Președintelui UZPR către susținătorii Proiectului Eminescu, de la Ieud

        Conștientă de valoarea profund polarizantă și constitutivă a simbolului național care este Mihai Eminescu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a acordat girul său inițiativei a doi membri UZPR, Laurian Stănchescu și Mircea Șerban, spre a pune, alături și împreună cu autoritățile locale din Ieud și prefectura din Baia Mare, temelia simbolică a Centrului Maramureșean de Arhivare și Documentare «Mihai Eminescu», pentru cinstirea celui care, în piesa de teatru „Decebal”, a spus că „toți românii au pogorât din Maramureș”.

Primul argument al acestei inițiative este faptul că astăzi celebrăm Ziua Culturii Naționale care este și ziua convențională de naștere a marelui nostru poet și ziarist.

Al doilea argument este acela de a-l asocia pe ctitorul limbii române moderne cu una dintre primele scrieri în limba română – CODICELE DE LA IEUD. Considerăm că această scriere, fundamentală pentru istoria permanenței românești pe aceste pământuri, își găsește în Eminescu cel mai adecvat vehicul spiritual de promovare.

          „O graniţă se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet” – spunea, la 11 octombrie 1925, la Sânnicolau Mare, în faţa sediului primăriei, Octavian Goga, ministru al Culturii la vremea aceea, cu ocazia dezvelirii primului monument ridicat în cinstea poetului, în teritoriile alipite la patria mamă după 1918.

La Ieud nu dezvelim o statuie a Poetului, ci un centru de arhivare și documentare în numele și cu numele lui Mihai Eminescu, ceea ce, în esență, înseamnă cel puțin același lucru. Adică un pat germinativ de cultură și spiritualitate românească.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România salută cu bucurie și recunoștință receptivitatea și cooperarea Primăriei și parohiei ortodoxe  din Ieud, a Prefecturii din Baia Mare și a tuturor celor care au conlucrat la împlinirea acestui moment. Sperăm să fie doar începutul unor proiecte demne de amprenta istorică a acestor meleaguri.

DORU DINU GLĂVAN

Președinte UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *