default-logo

Proiectul Eminescu de la Ieud

În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1919-2019), un moment important îl constituie proiectul Eminescu de la Ieud, mai exact înființarea „Centrului Maramureșean de Arhivare și Documentare «Mihai Eminescu»”. Evenimentul va avea loc în ziua de 15 ianuarie, data convenţională de naștere a poetului național și, în același timp, Ziua Culturii Naționale. Inițiatorii proiectului sunt doi membri ai UZPR: Laurian Stănchescu și Mircea Șerban. Cu această ocazie, va avea loc lansarea, și în Maramureș, a cărții lui Laurian Stănchescu, „Eminescu, un Dumnezeu rănit”. De asemenea, se va face anunțul oficial al reînființării, prin sentință judecătorească, a societății „Carpații”, căreia Eminescu i-a fost ferment și flacără.
Proiectul, inițiat și susținut de cei doi ziariști – membri ai UZPR -, Laurian Stănchescu și Mircea Șerban, are deja sprijinul și girul prefectului de Maramureș, avocat Vasile Moldovan, al primarului din Ieud, Nicolae David, și parohiei ortodoxe din Ieud, precum și angajamentul de participare al fostului vicar de Alba Iulia, distinsul teolog Ștefan Urda.
Așa cum s-a mai menționat, „reînsămânțarea” numelui și simbolului Mihai Eminescu în cât mai multe locuri din România se înscrie în direcția programatică, demarată în 2013, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Laurian Stănchescu și Mircea Șerban fiind exponenți ai acestei direcții. În ceea ce-l privește pe Laurian Stănchescu, Eminescu reprezintă componenta unui program ontologic personal, Stănchescu fiind, așa cum se știe, inițiatorul proiectelor Constantin Brâncuși și Avram Iancu din Parlamentul României. Datorită demersurilor sale, data nașterii lui Brâncuși a devenit zi de sărbătoare naţională, iar Avram Iancu a fost declarat, prin lege, erou al națiunii române. În privința înființării Centrului Maramureșean de Arhivare și Documentare «Mihai Eminescu», trebuie menționate, ca argumente „proxime”, două aspecte: pe de o parte faptul că în Maramureș a apărut, la „concurență” cu Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, prima scriere în limba română („Codicele de la Ieud”), iar pe de altă parte, observația emblematică a poetului nostru național că „toți românii au pogorât din Maramureș”.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România girează și susține orice inițiativă său proiect al membrilor săi, care se înscrie în linia sistemului de promovare a valorilor identitare sau profesionale. Cu atât mai mult când e vorba de Mihai Eminescu, pe care Uniunea l-a adoptat ca model tutelar al profesiei de jurnalist.

Departamentul de comunicare al UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 15 ian. 2022
, By

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.