◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Canalul rus independent TV Rain emite din Olanda

Canalul rus independent TV Rain a primit o licență europeană de emisie din partea autorităților olandeze de reglementare și și-a mutat baza la Amsterdam, după ce permisul acordat de Letonia i-a fost revocat, în luna decembrie. Stația, a cărei bază de la Moscova a fost închisă în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a început să transmită din interiorul UE, ar autoritățile letone au anulat licența de difuzare, invocând amenințări la adresa securității naționale.

Autorizația olandeză, publicată la o dată necunoscută, va „furniza un serviciu de difuzare de televiziune comercială prin intermediul unui canal de programe numit TV Rain pentru o perioadă de cinci ani, începând cu 22 decembrie 2022”, potrivit anunțului autorității de reglementare olandeze citat de Euractiv. În plus, licența va permite TV Rain să transmită pe toate rețelele de cablu din Țările de Jos și din alte state ale UE, inclusiv… Letonia. Postul a anunțat, de altfel, că va păstra birouri în Riga, capitala Letoniei.

TV Rain, sau Dozhd, un post liberal numit „agent străin” de către Kremlin în 2021, a devenit una dintre multele instituții media independente cu sediul în Rusia forțate să-și închidă porțile după declanșarea războiului împotriva Ucrainei. În martie 2022, autoritățile ruse au ordonat difuzarea canalului. Ei au blocat accesul la site-ul său web, ca parte a unei represiuni mai ample împotriva jurnalismului, inclusiv incriminarea distribuirii de informații „neoficiale” despre invazia Moscovei, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare. Postul de televiziune independent rus și-a reluat difuzarea din străinătate. În decembrie 2022, însă, autoritățile letone au anunțat că licența de difuzare a canalului a fost anulată și că va fi scoasă din difuzare. Decizia a urmat unui incident în care un prezentator TV Rain a dat de înțeles că postul ar putea oferi ajutor soldaților ruși. Canalul fusese deja amendat de două ori de autoritatea de reglementare a mass-media din Letonia, o dată pentru că nu și-a tradus programele în letonă și a doua oară pentru că s-a referit la trupele ruse drept „armata noastră” și a afișat o hartă care includea Crimeea ca parte a Rusiei. Sancțiunile s-au ridicat la 4.000 de euro, respectiv 10.000 de euro.

TV Rain l-a concediat pe prezentatorul în cauză și și-a cerut scuze telespectatorilor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *