◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Ultimii opt ani, cei mai călduroși din istorie

Europa a înregistrat al doilea cel mai cald an în 2022, au declarat oamenii de știință din Uniunea Europeană. Schimbările climatice au dezlănțuit extreme meteorologice record, care au redus recoltele, au secat râurile și au generat mii de morți.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a declarat că 2022 a fost și al cincilea cel mai cald an din lume, cu o marjă mică. Înregistrările C3S datează din 1950, dar alte seturi de date mai lungi confirmă că 2022 a fost al cincilea cel mai cald an din lume cel puțin după 1850. Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, adaugă C3S, citat de Euractiv.

Planeta este acum cu 1,2 C mai caldă decât în vremurile preindustriale, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om, a spus C3S. Copernicus a spus că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii. „Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii lumii”, a spus directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

Vara trecută a fost cea mai fierbinte din Europa, depășind recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația. Valurile severe de căldură au provocat peste 20.000 de decese „în plus” în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.

Combinată cu lipsa de ploaie, căldura a declanșat o secetă pe scară largă, pe care analiza inițială a considerat-o ca fiind cea mai gravă din Europa din ultimii 500 de ani. Nivelurile scăzute ale apei au întârziat transportul de-a lungul Rinului Germaniei, în timp ce lipsa ploii a afectat producția de hidroenergie și a redus recolta de porumb și soia.

Perioada caldă și uscată a alimentat incendii intense în țări din Spania până în Slovenia, declanșând mai multe emisii în UE și Marea Britanie decât în orice vară din ultimii 15 ani.

Temperaturile globale vor înceta să crească doar dacă țările își reduc emisiile la „zero net”, ceea ce înseamnă că nu eliberează mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă decât elimină. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *