default-logo

Coronavirusul – argument de solidaritate a jurnaliștilor din toată lumea împotriva știrilor iresponsabile

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România se alătură Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ) şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) în demersul prin care invită factorii de decizie naţionali, europeni, internaţionali „să facă recomandări clare în coordonare cu toate părţile interesate relevante” pentru ca jurnaliştii să poată furniza informaţii clare şi corecte cu privire la coronavirusul COVID 19.
„Jurnaliştii trebuie să poată furniza informaţii factuale şi recomandări clare cetăţenilor care sunt din ce în ce mai iritaţi de inflaţia informaţiilor din jurul COVID-19.Acestia au datoria de a combate dezinformarea cu privire la coronavirus. Aceştia au responsabilitatea de a da cuvântul experţilor, calificaţi să comenteze astfel de probleme sensibile.
EFJ se alătură IFJ pentru a solicita mass-media să raporteze în mod responsabil şi să evite crearea de panică nejustificată sau să împărtăşească comentarii discriminatorii şi rasiste.
Credem că rolul mass-media şi al jurnaliştilor este de a oferi cetăţenilor raportări verificate, precise şi de a evita senzaţionalismul care ar putea duce la panică şi frică.
Carta globală de etică a jurnaliştilor IFJ este o excelentă referinţă în astfel de momente de incertitudine. Jurnaliştii şi mass-media trebuie să raporteze despre fapte şi surse ştiinţifice fiabile, evitând speculaţiile. Ar trebui evitat un vocabular care să inducă teamă care ar putea crea o stare de alarmă care nu corespunde realităţii. Jurnaliştii ar trebui să fie, de asemenea, deosebit de sensibili la confidenţialitatea persoanelor afectate.
În consecinţă, EFJ solicită autorităţilor publice şi instituţiilor medicale să furnizeze informaţii în timp util şi transparente, astfel încât jurnaliştii şi publicul să aibă acces la toate informaţiile relevante. EFJ solicită, de asemenea, angajatorilor media să evalueze zi de zi riscurile jurnaliştilor care raportează atât din exterior, cât şi din interiorul sălii de ştiri.”

Departamentul de comunicare

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*