◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

S-a aflat care e pensia medie în România. Suma e cu adevărat rușinoasă

În România trăiesc peste 4,9 milioane de pensionari. Acest număr a fost înregistrat la sfârșitul lunii februarie, iar datele au fost furnizate de Casa Națională de Pensii.

Ce valoare are pensia media în România

Numărul de pensionari din România se prefigura a fi de 3,855 de milioane, la finalul lunii februarie a acestui an. Dintre aceștia, 488.191 primeau pensie de invaliditate, scrie publicația economica.net.

Pensie de urmaşi primeau 496.825 persoane, iar ajutor social 253 de persoane. Din totalul pensionarilor la limită de vârstă, 2,242 milioane persoane erau femei.

Până la data mai sus amintită, pensia media în România era de 1.329 de lei, o majorare cu 16,7%, față de perioada similară a anului anterior.

Deși pensiile ar urma să fie majorate cu 40%, începând cu data de 1 septembrie 2020, rămâne de văzut în ce măsură se va realiza acest lucru. Ministrul demis al Finanțelor Publice a făcut luni declarații cu privire la majorarea pensiilor și în ce context se va realiza aceasta.

Florin Cîțu că majoarea pensiilor cu 40% se va realiza întrucât există bani prevăzuți în bugetul de stat pentru a acest lucru. El precizează că deși „legislația este respectată” ar fi posibilă o modificare a actului normativ, în eventualitatea unei recesiuni economice.

„Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”, a explicat luni, Florin Cîţu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Analiștii economici sunt de părere că o posibilă creștere a pensiilor s-ar realiza într-un context extrem de dificil.

„Mărirea pensiilor cu 40% la 1 septembrie devine un obiectiv foarte greu de atins. Este unul dintre cele mai complicate momente pe care le parcurge România în ultimii 10-15 ani din punct de vedere economic”, este de părere expertul în economie Mircea Coșea.

impact.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *