◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

In memoriam Ion Marin. Un jurnalist pursânge

În fiecare an, la 12 martie, eram obișnuit să-l sărbătoresc pe necruțătorul jurnalist și bunul prieten Ion Marin. Plecat prea devreme, a rămas un far al adevărului în această epocă post-adevăr pe care o traversăm.
L-am cunoscut întâi ca jurnalist, așa cum îl știa toată presa românească – frontal, inspirat, informat, cu un condei abraziv sau, după caz, „pumn de fier în mănușă de catifea”. Nu am întâlnit, pe parcursul carierei mele, mulți alți jurnaliști pursânge, așa cum era Ion Marin. Era un apărător al cauzelor drepte, chiar dacă păreau – și de multe ori chiar erau – pierdute. Era un luptător pentru libertatea deplină a exprimării, pentru drepturile celorlalți colegi de breaslă, era mereu atent, alert, aplicat și, mai ales, onest.
L-am cunoscut apoi ca pilon al edificiului UZPR pe care l-am pornit ca președinte al Uniunii. Toți colegii noștri de breaslă știu că Ion Marin a contribuit masiv, prin lucrări avizate, ca absolvent de Drept și specialist în legislație, precum și prin campanii susținute în ziarul pe care l-a fondat și îl conducea, „Ultima oră”, la obținerea de indemnizații de către jurnaliștii pensionari. A fost unul dintre ce mai redutabili și mai preciși președinți ai Comisiei de cenzori ai UZPR, mi-a stat alături neabătut, prin demersul său a stat alături Uniunii și, prin extensie, întregii bresle a jurnaliștilor.
Personal datorez amintirii lui Ion Marin o reverență pentru felul în care s-a alăturat și s-a dedicat, în stilul său inimitabil, total, unui efort major – acela de a stabili prin lege calitatea de creatori a jurnaliștilor. Breasla datorează memoriei lui Ion Marin o garnitură de jurnaliști pe care i-a format atât de complet, încât la rândul lor pot forma alți jurnaliști, la cele mai înalte standarde profesionale. Întreaga presă datorează memoriei lui Ion Marin o abordare care nu a precupețit nimic din ceea ce numim generic slujirea interesului public.
În fiecare an, la 12 martie, eram obișnuit să-l sărbătoresc pe necruțătorul jurnalist și bunul prieten Ion Marin. Astăzi trimit un gând pentru ziaristul de excepție care a fost – și a rămas în arhive, în ziare și în volume – ca și pentru prietenul care nu m-a părăsit, de fapt, niciodată.

Doru Dinu Glăvan
Președinte al UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *