◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Nouă din zece decese de COVID-19 se înregistrează în populațiile supraponderale

O cercetare de anvergură, derulată de World Obesity Federation, a pus în evidență faptul că nouă din zece decese de COVID-19 se înregistrează la popoarele supraponderale

Un procent covârșitor, de 90%, din decesele de COVID-19, se înregistrează în statele în care mai mult de jumătate din populație este supraponderală sau obeză, notează Daily Mail, citând un raport al World Obesity Federation. Potrivit cercetătorilor, în aceste state, decesele s-au înregistrat într-un număr de zece ori mai mare decât în țările în care cetățenii au o greutate normală. „Sute de mii de vieți ar fi putut fi salvate dacă oamenii ar avea o greutate normală, iar măsurile de carantină ar fi putut fi mai lejere dacă ar fi fost mai puțini pacienți care să ajungă în stare gravă în spitale”, se arată în document.

Potrivit experților care au întocmit raportul, „kilogramele în plus sunt al doilea factor de risc pentru forme grave ale bolii, după vârsta înaintată. Reducerea acestui factor de risc ar fi avut un impact mai mic asupra unităților spitaliceștiși ar fi prevenit presiunea, uneori până la sufocare, asupra sistemelor de sănătate”, arată documentul. 

Printre rezultatele cercetării se număr și faptul că în nicio țară în care obezitatea este sub 40% din totalul populației nu s-a trecut de limita de zece decese la 100.000 de cazuri. Exemplele date de specialiști sunt Japonia, Singapore și Vietnam, care au înregistrat foarte puține decese, în pofida apropierii geografice de China, epicentrul pandemiei. De altfel, în Japonia este în vigoare o lege numită Metabo, prin care toți cetățenii cu vârsta între 40 de ani și 74 de ani sunt obligați să-și măsoare anual circumferința taliei. Atunci când sunt cazuri de depășire a valorilor considerate sigure pentru sănătate, angajatorii trebuie să-i înscrie pe respectivii angajați în programe de slăbit.

Specialiștii avertizează că, chiar și dacă s-ar trece la măsuri imediate pe această direcție, tot ar fi nevoie de mai multe săptămâni pentru a se vedea primele efecte. „Este crucial să abordăm problema greutății excesive ca modalitate de prevenire a formelor grave de COVID-19, precum și mai departe de actuala pandemie, pentru viitoarele amenințări la adresa sănătății publice”, detaliază Dariush Mozaffarian, decan al Școlii Friedman, unul dintre autorii principali ai studiului, potrivit solidnews.ro.



 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *