default-logo

Nou fond dedicat securității cibernetice a Uniunii Europene

Guvernele europene au elaborat o declarație pentru a consolida capacitățile UE de securitate cibernetică, inclusiv înființarea unui nou fond și creșterea finanțării UE pentru a sprijini eforturile naționaleale statelor membre. „Recentele atacuri cibernetice care au vizat Ucraina într-un context de tensiuni geopolitice în creștere au arătat cât de importantă este dimensiunea cibernetică în conflictele de astăzi. Deși recunoaște importanța ca UE să sprijine puternic reziliența cibernetică a Ucrainei, posibilul efect de propagare al unor astfel de atacuri cibernetice asupra rețelelor europene subliniază, de asemenea, necesitatea ca UE să avanseze cu un plan ambițios și cuprinzător pentru securitatea sa cibernetică”, se arată în documentul văzut de EURACTIV.
Miniștrii UE au semnat o listă de acțiuni pentru a face față acestor provocări viitoare, inclusiv un apel către Comisia Europeană de a înființa un nou Fond de răspuns în situații de urgență pentru securitate cibernetică, menit să pregătească UE să facă față atacurilor cibernetice la scară largă.
Guvernele naționale doresc, de asemenea, finanțare suplimentară a UE pentru a ajuta statele membre să-și extindă capacitățile de securitate cibernetică, ajutând la crearea unei piețe pentru furnizorii de servicii de securitate cibernetică de încredere pentru audituri de securitate cibernetică și răspuns la incidente. Finanțarea ar trebui să consolideze reziliența operatorilor aflați în situații de risc, cei care ar fi o țintă principală în caz de conflict, favorizând totodată dezvoltarea unui ecosistem de securitate cibernetică.
Documentul îndeamnă, de asemenea, autorităților europene relevante, cum ar fi Comisia Europeană, autoritățile naționale de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și Grupul de cooperare pentru securitatea rețelelor și informațiilor (NIS) să vină cu o serie de recomandări cu privire la modul de a consolidare a rezilienței infrastructurii digitale a Europei.

Despre autor

Lasă un răspuns

*