◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Presa din Iordania, marcată de „încălcările drepturilor jurnaliștilor”

Statutul libertății presei în Iordania este clasificat în continuare drept „restrâns”, un organ de control al presei locale deplângând „încălcările drepturilor jurnaliștilor, accesul restrâns la informații și obstacolele în calea știrilor”, scrie Arab News.
Centrul pentru Apărarea Libertății Jurnaliștilor din Amman (CDFJ) a lansat raportul anual 2021 privind Indexul libertății presei în Iordania, care a clasificat regatul drept „restrâns”, din această perspectivă, pentru a doua oară consecutiv.
Iordania a obținut un punctaj de 215,2 din 600 în Indexul privind starea libertății mass-media CDFJ 2021, care este compus din 60 de întrebări adresate unui număr de 150 de jurnaliști iordanieni, care reprezintă diferite organizații media din regat.
Raportul, intitulat „Încătușat”, a atribuit clasificarea absenței unui mediu politic favorabil libertății presei în Iordania, notând că a existat o creștere a încălcărilor împotriva jurnaliștilor în 2021.
Indicele 2021 a inclus o serie de secțiuni, inclusiv mediul politic, mediul legislativ, dreptul la informare, libertatea presei și libertatea de exprimare.
Fondatorul și directorul CDFJ, Nidal Mansour, a spus că constatările din 2021 sugerează o creștere a autocenzurii, protecția intereselor guvernului de către directorii mass-media și reținerea informațiilor de către guvern.
În raportul pe 2021 al organizației Reporteri fără frontiere, Iordania s-a clasat pe locul 129 din 180 de națiuni în privința libertății presei, ocupând locul șapte printre statele arabe. De asemenea, Iordania a fost evaluată „nu este liberă” în raportul Freedom in the World din 2021, studiul anual al Freedom House despre drepturile politice și libertățile civile din întreaga lume.
În declarațiile anterioare pentru Arab News, jurnaliștii, activiștii pentru drepturi și activiștii legali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „starea de deteriorare” a libertății presei în Iordania și la restricțiile impuse culegerii de știri, în principal ordinele repetate, argumentând că astfel de interdicții de publicare au fost „folosite greșit” de către guvern, pentru a restrânge libertățile.
Jurnalistul Khaled Qudah, care este și membru al consiliului Jordan Press Association, a susținut că clasamentul Iordaniei în indici globali de libertate publică a „scăzut dramatic” în ultimii câțiva ani.
Și Human Rights Watch a retrogradat Iordania în indicele său anual, în legătură cu încălcarea dreptului la libera exprimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *